Valg i den arabiske vårens vugge
26 kandidater deltar når innbyggerne i Tunisia velger ny president for andre gang siden den arabiske våren i 2011.
Velgere utenfor et stemmelokale i Tunisias hovedstad Tunis søndag. Foto: Hassene Dridi / AP / NTB scanpix
Velgere utenfor et stemmelokal
...
Velgere utenfor et stemmelokale i Tunisias hovedstad Tunis søndag. Foto: Hassene Dridi / AP / NTB scanpix
Del

– Verden følger med. Innen i kveld eller i morgen vil Tunisia være i gode hender, sa statsminister Youssef Chahed etter at han søndag avga stemme i første runde av presidentvalget.

Etter folkeopprørene med krav om demokrati i en rekke arabiske land i 2011 ble Tunisia regnet som den eneste suksesshistorien. Det var også her den såkalte arabiske våren begynte.

Men også Tunisia har hatt store utfordringer etter at det tidligere, autoritære regimet ble avsatt.

Statsminister og presidentkandidat Youssef Chahed etter at han avga stemme i et valglokale i Tunis. Foto: Riadh Dridi / AP / NTB scanpix

Entusiasmen for demokratiet har etter hvert dabbet av, og valgdeltakelsen har de siste årene vært lav som følge av velgernes mistro til det politiske systemet.

Årets valg skulle egentlig vært holdt i november. Men da Tunisias president Beji Caid Essebsi døde i juli, måtte valgkommisjonen fremskynde det til 15. september. Essebsi var landets første demokratisk valgte president og ble regnet som en stabiliserende faktor i Tunisia.

Før søndagens valg har i alt 26 kandidater meldt seg på i kampen om å bli hans etterfølger. Blant dem er det både islamister, venstreorienterte og tilhengere av det gamle, autoritære regimet.

Offentliggjøring av meningsmålinger har vært forbudt siden juli, og det er derfor høyst uvisst hvem som blir valgets vinner. Rundt 7 millioner mennesker er stemmeberettiget i Tunisia.

Presidentkandidat Abdelfattah Mourou og hans kone ved et valglokale i La Marsa utenfor Tunis søndag. Mourou tilhører det moderate islamistpartiet Ennahdha. Foto: Hassene Dridi / AP / NTB scanpix

tunisia-valg,utenriks,nyheter,politikk,midtøsten,tunisia,youssef chahed,beji caid essebsi