En person skutt i moské i Bærum – gjerningsperson pågrepet
En person ble lørdag ettermiddag skutt inne i moskeen al-Noor Islamic Centre i Bærum. Skadeomfanget er ukjent. Politiet har pågrepet en gjerningsperson.
En person skutt i al-Noor Islamic senter moskeen i Bærum. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
En person skutt i al-Noor Isla
...
En person skutt i al-Noor Islamic senter moskeen i Bærum. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Del

– Et av våre medlemmer har blitt skutt av en hvit mann med hjelm og uniform, sier forstander Irfan Mushtaq til Budstikka .

– En person utkledd i uniform med to hagle-lignende pistoler kom inn i moskeen. Han begynte å skyte rundt, men heldigvis klarte et av våre medlemmer å overmannen skytteren, sier Mushtaq til Aftenposten .

Han er selv til stede ved moskeen og sier at det er gjerningspersonen som er skadd.

Det var bønn i moskeen klokken 15.30 som varte i cirka 15 minutter. Etter det Aftenposten har fått opplyst, var det fem-sju personer til stede under bønnen.

Kontroll på gjerningsmann

Politiet har kontroll på gjerningsmannen, men har ennå ikke informasjon om hvem vedkommende er.

– Det skal være en mann som er hvit i huden. Alt tyder på at det er en mann som er etnisk norsk, sier operasjonsleder Per Ivar Iversen til NRK .

Det er ingenting som tyder på at flere har vært involvert. Politiet opplyser til NRK at det er funnet flere våpen inne i moskeen.

Ytterligere en person som var på stedet er lettere skadd. Det er uvisst hvordan skaden har oppstått, melder Oslo politidistrikt. Politiet meldte om skyteepisoden inne i moskeen klokken 16.42 lørdag ettermiddag.

– Vi jobber fortsatt intenst på stedet og det er derfor for tidlig å si noe mer, sier Øyvind Myhre, krimvakta i Oslo til VG .

– Vurderte først ikke trusselen som høy

Politiet fikk den første meldingen om skytingen klokken 16.07. Operasjonsleder Iversen sier til NRK at personen som da ringte inn snakket veldig dårlig norsk og at trusselen først ikke ble vurdert som veldig høy.

I mars var Budstikka i kontakt med moskeen i forbindelse med terrorangrepet mot to moskeer på New Zealand, som gjorde at moskeen satte i gang et arbeid for å skjerper sikkerheten.

Al-Noor Islamic Centre er et muslimsk trossamfunn som ble grunnlagt i 1983. Det holdes en rekke arrangementer for å markere religiøse høytider og fremme samfunnsengasjement og brobygging mellom medlemmene og lokalsamfunnet ved moskeen.

Moskeen ligger i Ringeriksveien i Bærum i Akershus.

En person skutt i al-Noor Islamic senter moskeen i Bærum. Politiet har kontroll på en gjerningsperson. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Funnet død person på adresse i Bærum

Politiet rykket lørdag kveld ut til en adresse på Eiksmarka i Bærum, hvor de fant en død person. Hendelsen knyttes til skyteepisoden ved Al-Noor Islamic Centre.

– Vi setter dette i sammenheng med episoden ved moskeen tidligere i dag, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet har innkalt til pressebrifing klokken 23 på politihuset i Oslo.

Både beredskapstroppen og bombegruppa rykket ut til adressen – fullt bevæpnet, ifølge VG. De tok seg inn i boligen like før klokken 22 lørdag kveld, skriver Dagbladet.

Politiet har sperret av et område rundt boligen, og det er tre ambulanser på stedet, skriver NRK.

Siktet for drapsforsøk

– Mannen er siktet for drapsforsøk, sier Roar Hanssen i Oslo-politiet til VG .

En mann som tilhørte moskeen, er lettere skadd og får behandling på sykehus.

Politiet meldte først at én person var skutt inne i moskeen al-Noor Islamic Centre i Bærum, men vil ikke bekrefte at mannen er skutt lørdag kveld.

– Vi vet ikke hva som er årsaken til disse skadene. Vi kan ikke konkludere med at det har vært avfyrt skudd, sier seksjonsleder Rune Skjold i Oslo politidistrikt til NTB.

Norsk mann pågrepet

En norsk mann i 20-årene bosatt i nærmiljøet er pågrepet. Politiet har ennå ikke avhørt gjerningsmannen og har foreløpig ingen opplysninger vedrørende motiv.

– Gjerningsmannen er lettere skadd. Han overføres til oss når han har fått behandling av helsepersonell, sier Skjold.

Politiet har ingen informasjon om at det er andre gjerningspersoner involvert i hendelsen.

Politiet er tilbakeholdende vedrørende opplysninger knyttet til selve hendelsen inne i moskeen. Bakgrunnen er at de ikke ønsker å påvirke vitnebeskrivelser.

Politiet vil ikke bekrefte at gjerningsmannen hadde våpen og ammunisjon på seg da han ble pågrepet.

Ifølge forstander Irfan Mushtaq i moskeen var gjerningspersonen kledd i uniform og hadde to hagle-lignende pistoler da han kom inn i moskeen, og at han begynte å skyte rundtseg, skriver Aftenposten . Det skal ha vært rundt sju personer til stede under bønnen, men det vil ikke Skjold bekrefte.

Ikke kjennskap til uniform

– Vi har registrert at det verifiserer informasjon om en uniform, men dette har vi ikke kjennskap til, sier Skjold.

Politiet bekrefter at det var personer inne i moskeen som fikk kontroll på gjerningsmannen i 20-årene.

–Selve pågripelsen av mannen foregikk uten dramatikk. Den var rask og effektiv, sier seksjonslederen.

Politiet har hatt kontakt med mannen tidligere, men ønsker ikke å kommentere det ytterligere. De bekrefter at de har sikret mulig nettaktivitet fra gjerningsmannen.

– Vi sjekker om det finnes andre som sympatiserer med dette og er aktive, sier Skjold.

Hyller Christchurch-terrorist

Internettaktiviteten til den siktede er en del av politiets etterforskning. Dette bekrefter Roar Hansen til VG : Han er stabssjef i Oslo-politiet.

Den siktede skrev lørdag et innlegg med oppfordring til rasekrig. Innlegget er signert med brukernavnet «Saint Tarrant». Brenton Tarrant drepte i mars i år 51 mennesker i moskeer på New Zealand.

Ifølge VG hyller også den siktede for lørdagens moskeskyting i Bærum de to massedrapsmennene som angrept henholdsvis en synagoge i San Diego og et kjøpesenter i El Paso tidligere denne måneden.

oslo-skutt-moske,innenriks,nyheter,norge,oslo,moske,bærum,øyvind myhre,al-noor islamic centre,new zealand