KrF tilbake i 88 av 107 kommuner
Kristelig Folkeparti (KrF) ligger dårlig an under to måneder før kommunevalget. – Men KrFs situasjon er overraskende bra, sier valgekspert.
NESTLEDER: Ingelin Noresjø (t.v), andre nestleder i KrF, tror velgerne er usikre på hvor de har KrF. Foto: Carina Johansen
NESTLEDER: Ingelin Noresjø (t.
...
NESTLEDER: Ingelin Noresjø (t.v), andre nestleder i KrF, tror velgerne er usikre på hvor de har KrF. Foto: Carina Johansen
Del

Det er nå under to måneder igjen til kommunevalget 9. september.

En fersk gjennomgang av lokale kommunemålinger gjort av nettstedet pollofpolls.no viser at KrF mister velgere i 88 av 107 kommuner. Gjennomgangen sammenlikner målinger fra siste halvår med valgresultatene fra forrige kommunevalg i 2015.

Valgekspert Johan Giertsen mener de dårlige tallene til KrF må forstås i sammenheng av fjorårets retningsvalg, hvor partiet besluttet å gå inn i Erna Solbergs borgerlige flertallsregjering.

– Andelen som holder fast ved KrF er på mange måter høy, sett i lys av den skjærsilden som de var gjennom i fjor. Man kan ikke vurdere KrF løsrevet fra den striden. Sett i lys av den, så er KrFs situasjon overraskende bra, sier Giertsen.

Usikre velgere

Partiets andre nestleder, Ingelin Noresjø, tror fallet skylles usikkerhet.

– Kanskje velgerne er usikre på hva man får med KrF, og det tar tid å bygge tillit etter et krevende år for KrF. Men velgerne får det KrF har stått for siden starten: Verdibasert politikk basert på det kristne menneskesynet, nestekjærligheten og forvalteransvaret, skriver Noresjø i en mail.

Hun er motivert for valgkamp.

– Vi går inn i valgkampen med friskt mot, og skal gjøre alt vi kan for å vinne gamle velgere tilbake, og også vinne nye, skriver hun.

– Overraksende bra

Valgekspert Giertsen er jusprofessor ved Universitetet i Bergen, og er en av to initiativtakere til nettstedet pollofpolls.no. Han mener KrFs fremtid til tider får en urettferdig dom i mediene.

– Mange av kommentatorene i riksmediene tolker KrFs velgeroppslutning for lite i lys av det som skjedde i fjor. En slik strid ville ha merket et hvert parti, sier han.

Giertsen er likevel usikker på om de vil klare å komme over sperregrensen ved neste stortingsvalg.

– Det er betinget av at de klarer å etablere ro innad i sitt eget parti, og klarer å lege sårene som saken i fjor skapte. De må klare å vise velgerne at de er ett, samlet parti som de kjenner seg igjen i, sier han og legger til:

– De har tapt nesten hver fjerde velger, og i kommunene med stor oppslutning vil det gi utslag i mange prosentpoeng.Fra første til fjerde
ORDFØRER: Astrid Aarhus Byrknes har siden 2007 vært ordfører i Lindås kommune. Nå viser meningsmålingene at partiet går kraftig tilbake. Foto: Astrid Dalehaug Norheim

I Lindås kommune i Hordaland har KrF vært det største partiet i to perioder. Nå skal kommunen slås sammen med to nabokommuner, og i 2020 heter de Alver kommune.

En måling gjort for Strilen og BT viser at KrF har falt ned på fjerdeplass i området. På topp ligger bompengepartiet. Ordfører i Lindås kommune, Astrid Aarhus Byrknes (KrF), er skuffet.

– Vi kom dårligere ut enn vi hadde håpet. Det lekker fra alle partier til bompengepartiet, sier hun.

Hun mener fallet skylles delvis kommunesammenslåingen, men også retningsvalget. Hun er forberedt på en spesiell valgkamp.

– Vi som jobber for KrF i nye kommuner må virkelig jobbe og være på ballen. Vi kan ikke tenke at dette er en ordinær valgkamp, sier Byrknes.

Må mobilisere

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo mener partiet bør ta tallene på alvor.

– Tallene er urovekkende. Partiet har mange eldre mennesker som velgere og medlemmer og de er helt avhengig av å mobilisere blant yngre grupper. Alle partier må det, men det er særlig kritisk hos KrF siden kjernevelgerne blir eldre og faller fra.

Han peker på stortingsvalget i 1997 hvor KrF, Senterpartiet og Venstre dannet regjering med Kjell Magne Bondevik (KrF) som statsminister.

– Da klarte partiet å mobilisere nye velgere, så det er ikke utenkelig at de får det til igjen, sier han.krf,veivalg,kommunevalg,målinger,pollofpolls.no,johan giertsen,ingelin noresjø,astrid aarhus byrknes,lindås,kjell magne bondevik