Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan avla søndag stemme i omvalget i Istanbul. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB scanpix

Omvalg i Istanbul setter Erdogan på prøve

Innbyggerne i Tyrkias største by Istanbul velger søndag igjen ny ordfører. Resultatet av det første valget ble annullert etter at opposisjonskandidaten vant.

– I dag vil vårt folk ta den beste avgjørelsen for demokratiets skyld, for Istanbul og for legitimiteten til alle framtidige valg, sa Ekrem Imamoglu (49) da han avla stemme.

Det var han som vant det første ordførervalget i slutten av mars. Men det konservative tyrkiske regjeringspartiet AKP, som har islamistiske røtter, mente det hadde forekommet uregelmessigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Valgkommisjonen erklærte først Imamoglu som vinner, men bøyde seg etter hvert for AKPs krav om omvalg.

– Likte ikke resultatet

Regjeringspartiet hevdet at sammensetningen av valgfunksjonærer som jobbet med å avvikle det første valget, var ulovlig.

Kritikere av AKP og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener i stedet at Erdogan rett og slett ikke likte det overraskende valgresultatet.

At resultatet ble annullert, har sådd tvil om hvorvidt AKP og Erdogan vil være villig til å godta et valgnederlag.

Imamoglu, som tilhører det sekulære opposisjonspartiet CHP, rakk å være ordfører i 18 dager før resultatet ble annullert. Han sa nylig i et intervju at annulleringen var urettferdig, men at omvalget trolig ville tjene til hans fordel.

Test for Erdogan

Omvalget anses som en test på hvor populær Erdogan er i Istanbul i en tid der Tyrkia opplever store økonomiske problemer, høye matpriser og stor arbeidsledighet.

Valget er også viktig siden Istanbul er sentrum for Tyrkias næringsliv, finansinstitusjoner og kultur.

Istanbul har rundt 15 millioner innbyggere og regnes ofte som Europas største by. Budsjettet til byens myndigheter tilsvarer 75 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Byen het tidligere Konstantinopel og var i sin tid hovedstad i det kristne, greskspråklige Øst-Romerriket. Den strategiske beliggenheten ved Bosporos-stredet, akkurat på grensa mellom Europa og Asia, har bidratt til byens økonomiske betydning i flere tusen år.

– Veldig risikabelt

– Det er veldig risikabelt for ethvert politisk parti å miste Istanbul. Budsjettet til Istanbul er større enn enkelte små lands statsbudsjett, sier Can Selcuki, leder for tankesmia Istanbul Economics Research.

De 16 siste årene har Erdogan dominert tyrkisk politikk, men taper partiet hans Istanbul, kan hans politiske base bli langt skjørere.

Erdogan selv begynte sin politiske karriere som ordfører i Istanbul fra 1994 til 1998. Han er født i byen og har tidligere uttalt at «den som vinner Istanbul, vinner hele Tyrkia».

Meningsmålinger før omvalget tydet på at Imamoglu hadde et lite forsprang på AKPs kandidat Binali Yildirim, som tidligere har vært både statsminister, transportminister og leder i nasjonalforsamlingen.