Titusenvis i lysmarkering i Hongkong 30 år etter Beijing-massakre
30-årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass i Beijing ble tirsdag markert verden over, men på Kinas fastland ble det hele forbigått i stillhet.
Titusenvis møtte opp i minnemarkeringen i Hongkong, der det ble tent lys, sunget sanger og holdt taler 30 år etter Tiananmen-massakren. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix
Titusenvis møtte opp i minnema
...
Titusenvis møtte opp i minnemarkeringen i Hongkong, der det ble tent lys, sunget sanger og holdt taler 30 år etter Tiananmen-massakren. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix
Del

– Ved å være her, støtter jeg sannhet og rettferdighet, selv om jeg ikke har noe håp om at den kinesiske sentralregjeringen noen gang vil gi rettferdighet til demonstrantene, sier Stanley Lui (42), en av de mange tusen som møtte opp til lysmarkering i Hongkong.

Ingen vet hvor mange som ble drept da kinesiske myndigheter satte inn soldater og stridsvogner mot demokratiforkjemperne på Den himmelske freds plass før daggry 4. juni 1989. At det var hundrevis hersker det liten tvil om, det kan også ha vært over 1.000.

Tirsdag markeres 30-årsdagen for massakren verden over, men ikke på fastlandet i Kina. Overlevende og pårørende overvåkes nøye, og myndighetene sørger for at ingen av dem får snakke med utenlandske journalister om sine opplevelser.

Sensur

– Der de tidligere brukte stridsvogn, bruker de nå andre metoder for å undertrykke. Det er ingen ytringsfrihet eller pressefrihet i Kina, verken digitalt eller ellers, sier Dirk Pleiter i Amnesty International.

Kinesiske myndigheter har innført streng sensur av internett, og bilder av stearinlys og andre former for tilslørte markeringer i sosiale medier blir slettet.

Sikkerhetstiltakene rundt Den himmelske freds plass ble også skjerpet i morgentimene tirsdag, med veisperringer og kontrollposter der utenlandske journalister ble nektet å passere og turister ble nøye undersøkt.

Titusenvis møtte opp i minnemarkeringen i Hongkong, der det ble tent lys, sunget sanger og holdt taler 30 år etter Tiananmen-massakren. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix

Forsvarte massakre

Kinas forsvarsminister kommenterte så vidt massakren under et besøk i Singapore i helgen, noe som i seg selv var høyst uvanlig. Ikke uventet forsvarte han myndighetenes beslutning om å bruke våpenmakt mot demokratiforkjemperne.

– Det var politisk turbulens og regjeringen satte i verk tiltak for å stanse turbulensen, noe som er riktig politikk, sa Wei Fenghe, og stilte seg helt uforstående til kritikken som fulgte etter massakren.

– De 30 årene som har gått, har vist at Kina har gjennomgått store endringer. Takket være regjeringens besluttsomhet den gang, har Kina hatt stabilitet og utvikling, sa han.

Titusenvis møtte opp i minnemarkeringen i Hongkong, der det ble tent lys, sunget sanger og holdt taler 30 år etter Tiananmen-massakren. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix

– Krenker det kinesiske folk

USA ba tirsdag Kina legge kortene på bordet og i det minste fortelle verden hvor mange som ble drept på Den himmelske freds plass for 30 år siden.

– Det vil gi trøst til de mange ofrene for dette mørke kapittelet, het det i en kunngjøring fra amerikansk UD, som også ber kinesiske myndigheter løslate alle som er fengslet som følge av sin kamp for menneskerettigheter og frihet.

Kinesiske myndigheter avviste straks kritikken og langet ut mot USAs utenriksminister Mike Pompeo.

– Disse sinnssyke utfallene og dette bablende tøvet kommer til å ende opp i historiens søppelbøtte, sa en talsmann for kinesisk UD.

Demonstranter i Sør-Koreas hovedstad Seoul kritiserte tirsdag både kinesiske myndigheter for massakren på Den himmelske freds plass for 30 år siden, og sitt eget lands myndigheter for taushet om det som skjedde. Foto: AP / NTB scanpix

EU-kritikk

EUs utenrikssjef Federica Mogherini slutter seg til kravet og ber samtidig kinesiske myndigheter erkjenne hva som skjedde for 30 år siden.

– En erkjennelse av disse hendelsene, og av hvor mange som ble drept og som forsvant i forbindelse med protestene på Den himmelske freds plass, er viktig for framtidige generasjoner og for den kollektive hukommelse, sier hun.

– Vi forventer at rettighetene til de som sitter innesperret i forbindelse med hendelsene i 1989, eller som følge av senere aktiviteter for å minnes disse, får en rettferdig behandling, sier Mogherini.

Britenes utenriksminister Jeremy Hunt hadde også et klart budskap til ledelsen i Beijing.

– Folk i Kina kan fortsatt ikke utøve sin rett til fredelig protest, sier han.

I Taipei på Taiwan ble 30-årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass i Beijing markert med en oppblåsbar stridsvogn og demonstrant. Foto: AP / NTB scanpix

Markeringer

Flere land markerte tirsdag årsdagen for massakren, blant dem Frankrike der en stridsvogn ble rullet ut på Place de la République i Paris til minne om hendelsene i Beijing.

I Hongkong, der årsdagen for massakren minnes hvert eneste år, ble det holdt en stor lysmarkering der titusener deltok.

– Jeg tror folk i Hongkong ønsker å ha ansvaret for å holde liv i bevegelsen. Vi er fortsatt frie i Hongkong, så vi må si det vi føler, sier viseformann Richard Tsoi i Hongkongs allianse for demokratiske bevegelser i Kina.

Også i Seoul i Sør-Korea ble det holdt en markering, der det ble rettet krass kritikk mot landets myndigheter som lenge forholdt seg tause om massakren i 1989.

Taiwan markerte også årsdagen med en stor, oppblåsbar stridsvogn i sentrum av Taipei.

Sikkerhetstiltakene var strenge på Den himmelske freds plass i morgentimene tirsdag, og utenlandske journalister ble nektet adgang. Foto: AP / NTB scanpix

Ikonisk bilde

Den amerikanske fotografen Jeff Widener, som tok det ikoniske bildet av en mann med bærepose som sperret veien for fire kinesiske stridsvogner, mener kinesiske myndigheter slapp lett unna massakren.

– USA og europeiske land har opp gjennom historien gjort feil og forsonet seg med disse. Det er på høy tid at også Kina går forover og innrømmer hva som skjedde og forteller ofrenes familiemedlemmer hva som skjedde med deres kjære, slik at de kan legget det bak seg, sier han.

– I all anstendighet ville det ha vært riktig, legger den 62 år gamle AP-fotografen til.

AP-fotografen Jeff Widener tok det ikoniske bildet av en enslig demokratiforkjemper som stilte seg opp foran stridsvognene på Den himmelske freds plass i Beijing 4. juni 1989. Hvem mannen var, og hva som skjedde med ham, har aldri blitt kjent. Foto: Jeff Widener / AP / NTB scanpix

kina-30-år-Tiananmen,utenriks,nyheter,politikk,menneskerettigheter,asia,kina,hongkong,den himmelske freds plass,markering,dirk pleiter,amnesty,amnesty international,wei fenghe,mike pompeo,federica mogherini,jeremy hunt,jeff widener