EUs president Donald Tusk og Polens tidligere president Lech Walesa var blant dem som markerte at det tirsdag var 30 år siden valget som førte til slutten på kommuniststyret i landet. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix

Polen feirer 30 år med demokrati

Polen feirer 30 år med demokrati, til tross for at landets politiske ledere er splittet i synet på 1989-valgets ettermæle, som betød slutten på kommuniststyret.

Valget i Polen 4. juni 1989 ble et nederlag for kommunistpartiet og sendte landet i en demokratisk retning. Tadeusz Mazowiecki fra partiet Solidaritet ble i august samme år det første ikke-kommunistiske statsoverhodet i Øst-Europa på flere tiår.

Valget, som regnes for å ha vært kun delvis fritt, er fortsatt kontroversielt i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det høyreorienterte regjeringspartiet Lov og rettferdighetspartiet (PiS) ser ikke på valget som legitimt og mener Solidaritet og kommunistpartiet inngikk en avtale som gjorde at kommunistene etter innføringen av demokratiet fortsatt hadde innflytelse.

EUs president, polske Donald Tusk, og Polens tidligere president Lech Walesa var blant dem som markerte jubileet. De deltok sammen med opposisjonspolitikere på en debatt i byen Gdansk, som var et arnested for demokratibevegelsen i landet.