Pakistaneren Tariq Ali (30) sammen med kona Parveen og deres tre år gamle datter Ume Kulssom bor i en landsby utenfor Ratodero. Alle er smittet med hiv. Foto: Fareed Khan / AP / NTB scanpix

Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by

Over 600 mennesker, de aller fleste barn under 12 år, er testet positivt for hiv i en by i Sindh-provinsen sør i Pakistan, opplyser myndighetene.

Et barn testes for hiv på et sykehus utenfor Ratodero. Foto: Fareed Khan / AP / NTB scanpix

– Rundt 681 mennesker, hvorav 537 er barn mellom 2 og 12 år, har testet positivt for hiv i Ratodero, sier spesialrådgiver for helsemyndighetene Zafar Mirza på en pressekonferanse i hovedstaden Islamabad.

21.375 mennesker er så langt undersøkt, og regjeringen er svært bekymret over det økende antallet som tester positivt for hiv i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lege pågrepet

Myndighetene mener hivutbruddet i Larkana startet i april da en aidssyk lege begynte å smitte pasienter. Legen ble pågrepet tidligere i mai, og politiet etterforsker fortsatt om han smittet pasienter med overlegg.

– Den innledende etterforskningen avslører at brukte sprøyter er blitt ompakket, noe som ikke bare kan medføre et økt antall hiv-tilfeller, men også andre sykdommer, sier spesialrådgiver Mirza.

Pakistanere fra landsbygda utenfor Ratodero står i kø utenfor et sykehus for å ta en blodprøve som skal påvise om de er smittet med hiv. Foto: Fareed Khan / AP / NTB scanpix

Foreldre i området frykter at deres barns fremtid er påført ubotelig skade fordi de er smittet med hiv. I Pakistan mangler mange på den fattige landsbygda både kunnskap om viruset og tilgang til behandling.

Ettåring hivsmittet

Parveen og datteren Ume Kulssom på tre år har begge fått påvist at de er smittet av hiv. Foto: Fareed Khan / AP / NTB scanpix

– Jeg forbanner legen som har spredt denne sykdommen. Fire av barna i landsbyen min er allerede diagnostisert som hivpositive, sier han.

Pakistan var lenge blant landene med relativt lav forekomst av hiv. Men bare i 2017 ble det rapportert om 20.000 nye hivsmittede, og landet har dermed blant de raskest voksende forekomsten av viruset i Asia, ifølge FN.

Myndighetene mener hovedårsaken er bruk av skitne sprøyter. Regjeringen har oppgitt at anslagsvis 600.000 kvakksalvere praktiserer rundt om i landet, 270.000 av dem i Sindh-provinsen, ifølge FN-organisasjonen UNAIDS.