Lover palestinerne bedre levevilkår
For Ashraf Al Jabari (45) er innbyggernes velferd viktigere enn kampen for en palestina-arabisk stat.
VELFERD: Sjeik Ashraf Al Jabari står i spissen for det nye partiet «Reform og utvikling», som vil kjempe for bedre levekår for den palestinske befolkningen. Foto: Kenneth Fjell Rasmussen
VELFERD: Sjeik Ashraf Al Jabar
...
VELFERD: Sjeik Ashraf Al Jabari står i spissen for det nye partiet «Reform og utvikling», som vil kjempe for bedre levekår for den palestinske befolkningen. Foto: Kenneth Fjell Rasmussen
Del

Tidligere denne måneden ble et nytt palestinsk parti lansert i Hebron. Grunnlegger av «Reform og utvikling» er forretningsmannen Ashraf Al Jabari, som tidligere var ansatt i de palestinske sikkerhetsstyrkene.

– Jeg har lenge ønsket å starte et parti som kan tilby håp til palestinerne, og nå er vi i gang. Vi vektlegger både økonomiske reformer og samarbeid med israelerne for å sikre fremtiden til folket vårt, sier Jabari, som kommer fra en av de største klanene i Hebron og som har ærestittelen sjeik.

Nylig var Jabari også en av initiativtakerne til «The Judea Samaria Regional Development Financing Initiative», som fremmer handel og økonomisk samarbeid mellom jødiske bosettere og palestina-arabere på Vestbredden.

I etterkant av dette har forretningsmenn fra begge sider, jødiske ordførere og arabiske muktarer diskutert samarbeid innen turisme, teknologi, miljøtiltak, industri og infrastruktur.

– Det nye partiet bygger på noen av de samme prinsippene. Vi må bryte ned ned gjerdene mellom israelerne og palestinerne og forstå at samarbeid er den eneste farbare veien.

– Vi kan ikke fortsette og vente på en politisk løsning som skal fikse alle ting. Det har vi gjort i 25 år, men nå er tiden innen for noe nytt. Status quo kan ikke fortsette, sier Jabari til Dagen, etter et foredrag i Jerusalem.

– Trump-agent

Representanter for de palestinske myndighetene (PA) har de siste ukene kommet med sterk kritikk av Jabari og det nye partiet. En av anklagene er at Jabari jobber tett med den amerikanske regjeringen for å underminere PA. Det påstås blant annet at lanseringen av partiet hans er knyttet opp mot den kommende lanseringen av «Århundrets avtale» – fredslanen til president Donald Trump.

PA er sterkt imot planen, som de mener sikter mot å begrave palestinske planer om opprettelsen av en ny arabisk stat.

– Jeg har hatt møter med den amerikanske ambassadøren, men vi har kun snakket om handel og økonomisk samarbeid mellom palestinere og israelere på Vestbredden. Jeg har aldri diskutert storpolitikk med noen amerikanere, sier sjeik Jabari.

Han ler når Dagen tar opp påstander som verserer blant palestina-arabere, om at han aspirerer til å bli konge av Jordan.

– Motstandere av partiet sprer rykter om at jeg mener at Jordan er Palestina, og at det derfor ikke er behov for noen annen palestinsk stat. Men det vil de aldri få høre fra meg, sier han.

Han er likevel klar på at han ikke lenger har tro på en tostatsløsning.

– Det beste hadde vært om Israel hadde akseptert en palestinsk stat basert på grenselinjene fra 1967. Men ingen israelsk statsminister vil tørre å gå med på noe slikt. Likeledes vil ingen palestinsk leder kunne gi opp Jerusalem eller gjøre andre større innrømmelser.

– Siden det ikke er mulig å få til en tostatsløsning, støtter partiet vårt en enstatsløsning, sier Jabari.

Israelsk suverenitet

Det endelige målet hans er én stat der alle innbyggerne har samme rettigheter, men han innrømmer at det vil ta tid å nå dette målet. I mellomtiden er han villig til å leve under israelsk suverenitet.

– Selv de palestinske selvstyremyndighetene er allerede under under israelsk kontroll. Identitetskortene våre er skrevet på hebraisk og arabisk og Israel har full kontroll over grensene, sier partilederen.

Han tror palestina-arabere flest ville reagert med glede om Israel annekterte Vestbredden – dersom dette medførte at de ville få samme rettigheter som araberne i Øst-Jerusalem. Det store flertallet av Jerusalem-araberne har hittil ikke ønsket israelsk statsborgerskap, men de har rettigheter som innbyggere i Israel.

– Målet vårt er å få slutt på volden og blodsutgytelsen. Vi ønsker å få slutt på vårt folks lidelser som har vart i 70 år, og vi ønsker å gi dem håp. Det er mennesker uten håp for fremtiden som tyr til vold, sier han.

Taus majoritet

Forretningsmannen fra Hebron ønsker ikke å ta stilling til politiske stridsspørsmål som Jerusalems stilling og tilbakevending av flyktninger. Han tror han representerer en taus majoritet, som ønsker å prioritere velferd og økonomi først.

– Vi har en hel armé med universitetsutdannede ungdommer som er arbeidsledige. Mange som jobber i butikker eller salgsboder har mastergrader. Vi ønsker ikke å være et alternativ til PLO, men en røst for alle som ønsker bedre levestandard i de palestinske områdene, sier han.

Foreløpig er «Reform og utvikling» et mikroparti. Det gjenstår å bygge en partiorganisasjon og å avholde primærvalg, men Jabari sier uten å blunke at rundt 70 prosent av palestinerne vil være i partiets målgruppe.

Han har ikke noe noe grunnlag for påstanden, annet enn observasjoner han har gjort seg etter at samarbeidsprosjektet med israelere ble lansert tidligere i år, men tallet samsvarer nesten med resultatet av en undersøkelse som selskapet Geocartography gjorde i Israel i fjor.

Meningsmålingen viste at et flertall av israelske arabere ville vurdert å stemme på et parti som i mindre grad enn de etablerte arabiske partiene fokuserte på å opprette en palestinsk stat, og i større grad tok tak i hverdagsutfordringer for arabiske innbyggere i Israel.

israel,israel-korrespondenten,hebron,ashraf al jabari,ramallah,geocartography,plo,reform og utvikling,judea,samaria,judea og samaria,vestbredden,de palestinske myndighetene