SNUOPERASJON: Norma McCorvey k
...
SNUOPERASJON: Norma McCorvey kjempet gjennom fri abort i USA, men ble senere abortmotstander. Nå er hun død. Foto: Manuel Balce Ceneta
Angret på kampen for fri abort
Del
Norma McCorvey er død.

Kvinnen som vant kampen for at amerikanske kvinner skulle ha rett til abort, døde lørdag. Hun ble kjent under dekknavnet Jane Roe, men het egentlig Norma McCorvey.

Ugift og fattig ble hun gravid for tredje gang i 1970. I hjemstaten Texas var abort lovlig bare hvis kvinnens liv var i fare. McCorvey hadde ikke råd til å reise til noen av de seks delstatene der abortinngrep var tillatt og gikk til sak mot staten, ifølge Reuters . Det endte med at Høyesterett i 1973 avgjorde at kvinner har en grunnlovsfestet rett til abort. Dermed kunne ingen delstater lenger forby slike inngrep. Dommen er kjent som «Roe vs. Wade» og er en av de mest omstridte i amerikansk historie.

På 1980-tallet lånte McCorvey bort navnet sitt til abortforkjempere, men på 1990-tallet opplevde hun en kristen omvendelse og begynte å argumentere mot abort, ifølge Washington Post . Hun engasjerte seg også i antiabortgruppen Operation Rescue. Opprinnelig hadde hun påstått at den tredje graviditeten hennes var resultat av voldtekt, men i 1987 innrømmet hun at dette ikke var sant. Selv tok hun uansett aldri abort, for barnet ble adoptert bort.

– Jeg vil tjene Herren og hjelpe kvinner til å redde babyene sine. Jeg vil ha en Ja til livet-holdning for resten av livet, sa McCorvey ifølge Christian Post .

Hun omtalte kampen for fri abort som den største tabben i livet hennes og jobbet for å få reversert abortdommen.

McCorvey hadde en røff oppvekst preget av fattigdom, rus og misbruk. Hennes eget liv var også komplekst. Hun med å få endene til å møtes økonomisk og hadde rusproblemer. I 35 år levde hun i et lesbisk parforhold som endte i bitterhet. Sent i livet konverterte hun til katolisismen. Ofte virket hun ofte «mer komfortabel med fiender medd med allierte», ble det påpekt i en artikkel om henne i Vanity Fair i 2013 .

Norma McCorvey døde av hjertesykdom. Hun ble 69 år gammel.