50 år: Søndag fyller Dagens sj
...
50 år: Søndag fyller Dagens sjefredaktør Vebjørn Selbekk 50 år. Bildet er fra bursdagsfeiringen i Dagen-huset tidligere denne uken. Foto: Tarjei Gilje
Vebjørn Selbekk fyller 50 år
Del
Vebjørn Selbekk er på flere måter en utypisk Dagen-redaktør. Ikke er han vestlending, ikke er han nynorskmann og ikke er han bedehusmann. Men til gjengjeld er han definitivt avholdsmann, israelvenn og EU-motstander. 

Førstkommende søndag, 14. april, fyller sjefredaktør Vebjørn Selbekk 50 år. Dette synes han ikke er lett. For en som ble gift mens han ennå var tenåring og fikk sitt første barn et års tid senere, er møtet med 50-årene forbundet med mer skrekk enn fryd.

Som et plaster på såret har vi i Dagen feiret ham behørig denne uken. Blant annet gikk vi så langt som å kjøpe inn ballonger i sort og hvitt, fargene til hans kjære Rosenborg. Kona Catarinas vårruller kunne vi ikke by på, men de vi hadde bestilt inn var visst ikke så veldig mye dårligere.

Vebjørn Selbekk er på flere måter en utypisk Dagen-redaktør. Ikke er han vestlending, ikke er han nynorskmann og ikke er han bedehusmann. Men til gjengjeld er han definitivt avholdsmann, israelvenn og EU-motstander.

Det var nok en del som lurte litt da den nylig Den norske kirke-innmeldte Livets Ord-mannen Selbekk skulle ta over etter Arthur Berg-disiplene Finn Jarle Sæle og Odd Sverre Hove. Fusjonen mellom Dagen og Magazinet var et modig stykke pressehistorie ved at man koblet sammen kristne miljøer som ikke alltid hadde sett på hverandre bare med blide øyne.

Men Selbekk er beriket med et optimistisk og lyst sinn, så han regnet nok med å kunne ta tiden til hjelp for å knytte nærmere bånd til Dagen-abonnentene. Og knappe ni år etter at han først ble konstituert som sjefredaktør, kan vi konstatere at det har lykkes.

I årsmeldingene fra Mediehuset Dagen er det tradisjon for at sittende sjefredaktør skriver en hilsen. I den første slike hilsenen han skrev, fremhevet Selbekk blant annet at «En avis er et mye større og viktigere prosjekt enn de personene som til enhver tid bekler de ulike rollene i avisen. Dagen startet før oss og skal fortsette etter oss.

Som nytilsatt sjefredaktør er det derfor naturlig for meg å be om forbønn slik at jeg kan gjennomføre den etappen jeg har fått tildelt i avisen i troskap mot de prinsippene som våre grunnleggere har gitt oss.» Han skrev også at «Jeg mener at den teologiske og ideologiske profilen som denne avisen har, er vår største kapital.»

Her satte han nok ord på det som til syvende og sist er aller viktigst for ham som avismann. Og i denne tenkningen er han trygt plassert innenfor Dagen-tradisjonen.

Men han betonte også noe av det som virkelig har preget hans redaktørgjerning, antakelig i enda større grad enn hos hans forgjengere:

«Statuttene pålegger oss også å lage et godt og aktuelt journalistisk produkt. (...) Jeg har et sterkt ønske om å oppfylle de intensjonene grunnleggerne av Dagen i sin tid hadde også på dette området. Avisen har et kall til å være en sterk kristen røst i norsk samfunnsdebatt. Da trenger vi også den nødvendige journalistiske slagkraft til å kunne sette viktige verdisaker på dagsorden i nasjonal sammenheng. Dette er et område som den nye redaksjonsledelsen vil vektlegge.»

Som sagt, så gjort, kunne det være fristende å si. I hvert fall skulle det være en viss dekning for å hevde at sjefredaktørens ledelse av avisen har vært i tråd med denne planen fra begynnelsen av hans redaktørgjerning.

Når Dagen i år feirer 100-årsjubileum, er det med fremtiden for øye. Vebjørn Selbekk er ikke av den mest lavmælte typen. Sånn sett passer han godt inn i Bergen. Hans sterke entusiasme og engasjement smitter over på medarbeiderne, og hjelper oss til å ville lage en litt bedre avis hver dag.

Gratulerer så mye med dagen, Vebjørn. Kari sier at 50-årene slett ikke er så verst.