Det brøt ut uro på Nørrebro i København da høyrenasjonalisten Rasmus Paludan holdt en demonstrasjon i området søndag. Foto: Mathias Øgendal / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Høyrenasjonalist kritiserer politiet etter uro på Nørrebro i København

Det brøt ut store uroligheter på Nørrebro i København da den islamkritiske høyrenasjonalisten Rasmus Paludan holdt en av sine protester i bydelen.

Paludan sier tilDanmarks Radio at politiet ikke gjorde nok for å sikre hans ytringsfrihet da han søndag innledet demonstrasjonen på Blågårds Plads på Nørrebro. Derimot hevder høyrenasjonalisten at han selv ble beordret til å forlate området etter at hans islamprotest hadde resultert i store uroligheter.

Også politiet, som var massivt til stede, ble angrepet med brostein, sykler og andre gjenstander, mens de på sin side svarte med tåregass og ba folk holde seg unna området.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kastet koran

Ifølge Ekstra Bladet hadde demonstrasjonen pågått i 15–20 minutter da en person stormet fram mot Paludan. Personen ble pågrepet. Spenningen økte ytterligere da Paludan begynte å kaste en koran opp i lufta. Paludan ble deretter selv geleidet vekk av politiet, opplyser visepolitiinspektør Jesper Bangsgaard fra København-politiet.

– Det som skjedde, var at jeg ble angrepet av en somalier, og så anholdt politiet ham og kastet meg inn i en mannskapsvogn. Da hadde jeg rukket å demonstrere i omtrent to minutter, sier Paludan, som søndag varslet at han vil fortsette demonstrasjonen på et annet sted i København.

Det brøt ut uro på Nørrebro i København da høyrenasjonalisten Rasmus Paludan holdt en demonstrasjon i området søndag. Foto: Mathias Øgendal / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Uro på retur

Like etter kl. 17 var uroen på Nørrebro så smått på retur, melder Bangsgaard.

Paludan ønsket opprinnelig å holde søndagens demonstrasjon i innvandrergettoen Mjølnerparken, men fikk nei av politiet og flyttet den derfor til Blågårds Plads.

– Men det er selvfølgelig svært problematisk at politiet overhodet ikke har kontroll over situasjonen, sier han.

Mikroparti

Paludan stiftet mikropartiet Stram Kurs i 2017. Partiet tar blant annet til orde for å forby islam i Danmark, utvise flyktninger og annullere dansk statsborgerskap for ikke-vestlige innvandrere.

Selv ble Paludan nylig dømt til 14 dager betinget fengsel for overtredelse av rasismeparagrafen.

I mars brant Paludan og medlemmer av hans lille parti en utgave av Koranen utenfor Christansborg slott. Hendelsen fant sted samtidig som det ble arrangert en fredagsbønn utenfor Folketinget til minne om ofrene for moskeangrepet på New Zealand, der 50 mennesker ble drept av en australsk høyreekstremist.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Paludan har så langt holdt 17 demonstrasjoner i år og 53 i fjor. Ifølge Danmarks Radio har beskyttelsen av islamkritikeren hittil kostet den danske staten 24 millioner kroner.