Kjersti Løken Stavrum er nestleder Norsk PEN. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Norsk PEN mener Assange-pågripelse er en trussel mot ytringsfriheten

Pågripelsen av Julian Assange i London kan bidra til en fryktkultur som vil ramme all journalistikk, mener den norske PEN-klubben.

– Sakens kjerne er etter Norsk PENs mening medienes rett til å publisere ubehagelige sannheter gjennom lekkasjer, skriver styremedlem Rune Ottosen og nestleder Kjersti Løken Stavrum i en pressemelding.

De peker på at de opprinnelige avsløringene fra WikiLeaks «ga et usminket bilde av den brutale krigføringen i Irak og Afghanistan. Gjennom disse lekkasjene ble ikke minst de omfattende sivile tapene kjent for omverdenen».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De peker også på at tradisjonelle medier gikk i kompaniskap med WikiLeaks og publiserte mange historier som ellers ikke ville ha vært kjent.

Må forsvare

– Alle medier, spesielt de som i en lang periode selv publiserte en rekke avsløringer takket være WikiLeaks-lekkasjer, må nå stå opp og forsvare Julian Assange mot en rettsprosess som kan bli et alvorlig angrep på ytringsfriheten, mener Norsk PEN.

Assange ble pågrepet i London torsdag etter at Ecuador trakk tilbake beskyttelsen av WikiLeaks-grunnleggeren, som har oppholdt seg i ambassaden i nærmere sju år. USA har bedt om utlevering av ham, noe Norsk PEN er svært skeptisk til.

– President Obama-administrasjonen vurderte å ta ut tiltale mot Julian Assange. Obama droppet saken fordi hans juridiske rådgivere sa at det ikke kunne tas ut tiltale mot Assange uten samtidig å tiltale andre medier som hadde publisert lekkasjer fra WikiLeaks. Når det nå er kjent at det under president Trump er tatt ut en hemmelig tiltale mot Assange, er dette en potensiell trussel mot all publisistisk virksomhet med grunnlag i lekkasjer, mener Ottosen og Stavrum.

Norsk PEN er den norske avdelingen av PEN International, verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon.

Amnesty skeptisk

Også Amnesty International Norge er skeptisk til pågripelsen. De mener at Assange ikke kan utleveres til USA. Ecuador har også påpekt at han ikke skal utleveres til et land med dødsstraff.

– Vi er redd for at vi får en reell risiko for alvorlige menneskerettighetsbrudd på grunn av hans arbeid med WikiLeaks, sier kommunikasjonsleder Sindre Stranden Tollefsen i Amnesty Norge.