Italia: Armenerne ble utsatt for folkemord
Underhuset i Italias nasjonalforsamling har onsdag med overveldende flertall vedtatt å anerkjenne massedrapet på armenerne i Det osmanske riket som folkemord.
En folkemengde ser på at armenere blir hengt. Foto: Armenian National Institute
En folkemengde ser på at armen
...
En folkemengde ser på at armenere blir hengt. Foto: Armenian National Institute
Del

I perioden mellom april 1915 og 1917 ble anslagsvis 1-1,5 millioner armenere drept av det ungtyrkiske styret. Dette folkeslaget var stort sett kristent, og lokale kirker ser på de drepte som martyrer. 30 land anerkjenner nå hendelsene som et folkemord.

Tyrkia har i en årrekke motsatt seg bruken av folkemord-begrepet for å beskrive masseutvisningen og drapene utført av Det osmanske riket. Ankara framholder at 300.000 til 500.000 armenere døde som følge av uro under første verdenskrig, men at det ikke fantes en bevisst plan for å utrydde folkegruppen. Massedrapene foregikk mellom 1915 til 1917.

Applaus under vedtak

Underhuset i Italias nasjonalforsamling har onsdag med overveldende flertall vedtatt å anerkjenne massedrapet på armenerne i Det osmanske riket som folkemord. Resolusjonen, som også ber den italienske regjeringen gi saken internasjonal oppmerksomhet, vant fram med 382 stemmer mot 0. Ingen av de 43 representantene i konservative Forza Italia avla sine stemmer.

Avstemningens utfall førte til applaus i huset. Den italienske regjeringen oppfordres til å håndheve den, men er ikke juridisk bundet til å gjøre det.

Tyrkia reagerer med raseri på resolusjonen.

– Vi fordømmer sterkt nasjonalforsamlingen i Italias forsøk på å forvrenge historien vår. Dette er uproduktivt, fiendtlig og forkastelig, tvitret Fahrettin Altun, kommunikasjonssjef for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

folkemord-armenere-italia,utenriks,nyheter,politikk,minoriteter,europa,tyrkia,italia,folkemord,det armenske folkemordet