Sju såret i rakettangrep i Israel
Sju mennesker ble lettere såret da en rakett fra Gazastripen traff et hus nord for Tel Aviv mandag. Statsminister Benjamin Netanyahu varsler israelsk respons på angrepet.
Huset som ble truffet, ble fullstendig ødelagt. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix
Huset som ble truffet, ble ful
...
Huset som ble truffet, ble fullstendig ødelagt. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix
Del

Israelske stridsvogner angrep søndag kveld det som ble omtalt som en Hamas-stilling nord på Gazastripen. Ifølge den israelske hæren var det sendt ballonger med sprengladninger og kastet brannbomber mot grensegjerdet fra området. En palestiner ble såret i angrepet.

Natt til mandag angrep israelske fly ytterligere to mål på Gazastripen, begge omtalt som Hamas-stillinger. Ingen ble såret i angrepet.

I morgentimene mandag slo en rakett avfyrt fra Rafah sør på Gazastripen ned i et hus i Mishmeret, et landlig område rundt 40 kilometer nord for Tel Aviv.

Ingen har tatt på seg ansvaret for rakettangrepet, men Israel anklager Hamas for å stå bak og har sendt ytterligere to brigader til grensa mot enklaven.

Lettere skader

Israelske nødetater opplyser at to kvinner fikk mindre splintkader i angrepet. Fem andre, blant dem tre barn, ble behandlet for lettere skader.

Statsminister Benjamin Netanyahu, som mandag møter president Donald Trump, har avlyst en opptreden hos den proisraelske lobbyorganisasjonen AIPAC i Washington og returnerer til Israel etter besøket i Det hvite hus.

Netanyahu viser til mandagens rakettangrep og opplyser at han personlig tett vil følge Israels svar på dette.

Det begynte å brenne etter at et bolighus i Israel ble truffet av en rakett mandag. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix

Valgkamp

Den israelske statsministeren står midt oppe i en valgkamp der han møter uventet sterk motstand.

Tidligere forsvarssjef Benny Gantz, som ledet to store militæroffensiver mot Gazastripen der 2.425 palestinere ble drept, regnes som Netanyahus fremste utfordrer.

Gantz har fått med tidligere forsvarsminister Moshe Yaalon og tidligere forsvarssjef Gabi Ashkenazi på laget og gått i koalisjon med TV-journalisten Yair Lapid og hans parti Yesh Atid.

Til sammen representerer de den største politiske utfordringen Netanyahu noensinne har stått overfor, og meningsmålinger tyder på at utfallet av valget 9. april kan bli svært jevnt.

Israels riksadvokat Avichai Mandelblit utgjør også en stor trussel for den israelske statsministeren, etter at han for få uker konkluderte med at Netanyahu bør tiltales for bestikkelse, bedrageri og økonomisk utroskap.

Knusende FN-rapport

FN-granskere anklaget nylig Israel for mulige krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten som følge av maktbruken mot ubevæpnede sivile på Gazastripen. Israel etterforsker også selv hva som skjedde da elleve palestinere ble skutt og drept av israelske soldater ved grensa mot Gazastripen i fjor.

Palestinerne på Gazastripen har det siste året holdt ukentlige demonstrasjoner nær grensegjerdet mot Israel. Over 190 palestinske er drept, blant dem barn, helsearbeidere og journalister. Over 6.000 andre er truffet av skarpe skudd og såret, mange for livstid.

Senest fredag ble to palestinere skutt og drept under en demonstrasjon, og søndag døde en 24-åring av skadene han tidligere hadde fått. Israel avviser FN-granskernes rapport som «absurd» og «løgnaktig».

paywall
paywall