FNs generalsekretær António Guterres er sjokkert og opprørt over massakren i Mali lørdag. Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone / AP / NTB scanpix

Dødstallene stiger etter angrepet i Mali

FNs generalsekretær er sjokkert over meldingene om at minst 134 sivile er drept og 55 såret i et makabert militsangrep mot en landsby sentralt i Mali lørdag.

Småbarn, gravide og eldre er blant ofrene for angrepet i landsbyen Ogossagou lørdag. En milits med tradisjonelle jegere fra folkegruppen dogon anklages for å stå bak massakren på sivile fra fulanifolket. Landsbyhøvdingen og hans barnebarn skal ha vært blant de drepte.

Ifølge Reuters sier borgermester i distriktet Bankass, Moulaye Guindo, at også en annen fulani-landsby, Welingara, er angrepet, men at antall døde ikke er kjent ennå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fordømmer

En talsperson for generalsekretær i FN, António Guterres, sendte natt til søndag ut en pressemelding om grusomhetene.

– Generalsekretæren er sjokkert og opprørt over meldinger om at minst 134 sivile, inkludert kvinner og barn, er drept og minst 55 er skadd etter et angrep i morges på Ogossagou Peulh-landsbyen i Mopti-regionen sentralt i Mali. Generalsekretæren fordømmer denne handlingen og oppfordrer de maliske myndighetene til å etterforske dette og stille gjerningsmennene til ansvar, heter det i meldingen.

Generalsekretæren ber Malis myndigheter doble innsatsen for å gjenopprette fred og stabilitet i det sentrale Mali.

Økt konfliktnivå

Dogoner og fulanier har i lang tid levd fredelig side om side i det sentrale Mali, men den siste tiden er titalls mennesker drept i voldshandlinger mellom folkegruppene. Spenningene har økt samtidig som væpnede islamister de siste årene har fått økt fotfeste i det sentrale Mali.

FN slo tidligere i måneden alarm om sikkerheten i Mali, etter økning i antall terrorangrep rettet mot FNs fredsbevarende styrker, Malis militære og sivile. FN har også registrert en økning i antall terrorangrep rettet mot internasjonale styrker i landet. FNs fredsbevarende styrke i området, MINUSMA, ble opprettet 25. april 2013 og regnes som FNs farligste fredsbevarende operasjon. 15.000 fredsbevarende soldater er utstasjonert som en del av oppdraget.

I uttalelsen natt til søndag opplyser FN at MINUSMA har stilt med luftstøtte til Malis myndigheter for å forhindre ytterligere angrep og bidrar nå i arbeidet med å evakuere de skadde fra de berørte områdene etter angrepene lørdag.