Henny Holtedal fra den franske skolen i Oslo og andre streikende skoleelever er på plass utenfor Stortinget. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix

Elevenes klimastreik er i gang

Væpnet med plakater og slagord har hundrevis av streikende skoleungdommer samlet seg foran Stortinget.

Allerede ved 8.30-tiden fredag var en stri strøm engasjerte ungdommer på vei oppover Karl Johans gate mot Eidsvolls plass.

Det er ventet at minst 10.000 ungdommer vil delta i aksjonen i Oslo og minst like mange i lignende aksjoner på over 70 steder rundt om i landet. Klokka 10 vil klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) få overlevert kravene fra de streikende ungdommene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En rekke organisasjoner støtter skolestreiken for klimaet, blant dem Redd Barna, Skolenes landsforbund, Kirkens Nødhjelp, Naturvernforbundet, Regnskogfondet, Fagforbundet, Framtiden i våre hender og SOS-barnebyer.

– Fremtiden viktigere enn fravær

– Fremtiden er viktigere enn fravær, gjallet det fra flere plakater – som et stikk til politikere som mener at elever bør holde seg på skolebenken. Flere rektorer har varslet at elevene vil få ugyldig fravær for å delta i demonstrasjonen.

«Deres ignoranse er vår dødsdom» og «Make earth green again», var andre budskap på plakater.

Byrådet i Oslo har også gitt sin støtte til ungdommenes klimakamp.

– Skolestreikene for klima er et tydelig signal fra den yngre generasjonen om at vi er nødt til å handle nå, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding.

Natur og Ungdom står som arrangør av streikene sammen med Grønn Ungdom, Miljøagentene, Sosialistisk Ungdom, AUF, Unge Venstre og Rød Ungdom, i tillegg til engasjerte enkeltpersoner.


Les også
Lokal Frp-topp knyttet ungdommers klimakamp til nazipropaganda
Les også
Ut med oljeovnene når menigheten skal bli grønngrønne menigheter