Kvinner i aksjon over hele verden på kvinnedagen
Kvinner kloden rundt markerte kvinnedagen med demonstrasjoner og andre aksjoner. I Spania overlot titusener av kvinner både arbeid og barnepass til mennene.
En nordkoreansk familie lar seg avbilde på kvinnedagen i Pyongyang. Foto: Dita Alangkara / AP / NTB scanpix
En nordkoreansk familie lar se
...
En nordkoreansk familie lar seg avbilde på kvinnedagen i Pyongyang. Foto: Dita Alangkara / AP / NTB scanpix
Del

Blant millioner av kvinners krav på den internasjonale kvinnedagen var likelønn, kamp mot vold og bedre innsats mot utbredt mangel på likestilling. I de fleste land gikk markeringene fredelig for seg, enten de var offisielle eller uoffisielle.

I Ukrainas hovedstad Kiev ble imidlertid tre personer arrestert da høyreradikale demonstranter forsøkte å provosere kvinner som demonstrerte mot vold i hjemmet og seksuell trakassering.

300 kvinner hadde samlet seg på Mykhailivska-plassen i sentrum av Kiev mens noen titall ytre høyre-demonstranter sto i nærheten med plakater som sa «Gud, fedreland, patriotisme» og «Feminismen ødelegger ukrainske familier».

I Spania, der kvinnerettigheter har seilt opp som et viktig tema foran valget neste måned, holdt tusener av kvinner seg borte fra jobben mens andre overlot pass av barn og eldre til mennene.

Spanske kvinner marsjerer på kvinnedagen i Barcelona. De markerer dagen med kvinnestreik og protester over hele landet. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix

Ett minutts stillhet

I Portugal holdt regjeringen ett minutts stillhet for å ære kvinner som blir drept av sine menn eller kjærester. Ifølge politiet er tolv kvinner drept i voldsepisoder i hjemmet i år, et høyere tall enn på mange år.

I Tyskland gikk toppløse demonstranter fra Femen-gruppa til aksjon mot red light-distriktet i Hamburg. De rev ned en stålbarriere som skal holde alle kvinner som ikke er prostituerte, ute fra et bordelldistrikt.

I Frankrike gikk den første Simone Veil-prisen til en aktivist fra Kamerun som har jobbet mot tvangsekteskap. Alisa Doumara Ngatansou ble gift mot sin vilje da hun var 15, men hun insisterte likevel på å studere og jobber i dag særlig mot Boko Haram-terroristene.

Hundrevis av kenyanere markerte kvinnedagen med en demonstrasjonsmarsj gjennom Nairobis gater. De fokuserte særlig på vold, seksuell trakassering og diskriminering på arbeidsplassen. Foto: Khalil Senosi / AP / NTB scanpix

Tåregass i Tyrkia

I Istanbul tok tyrkisk opprørspoliti i bruk tåregass for å spre tusenvis av demonstranter. De frammøtte begynte å gå i 8. mars-tog i den sentrale handlegaten Istiklal. Politiet sier det ikke var gitt tillatelse for demonstrasjonstoget.

Et tilsvarende demonstrasjonstog i hovedstaden Ankara fredag kveld forløp uten problemer.

I Russland er kvinnedagen en offentlig helligdag, men i tråd med tradisjonen hylles først og fremst gammeldagse kvinneroller. President Vladimir Putin holdt sin årlige tale til landets kvinner der han takket dem for deres tålmodighet, sentrale posisjon i familien og skjønnhet.

– Dere klarer alt, både på jobb og i familien, og samtidig holder dere dere vakre, karismatiske og sjarmerende, som tyngdepunkt i familien, sa han.

Dette bildet sendt ut av det russiske forsvarsdepartementet i anledning kvinnedagen viser soldater og ballerinaer i Jekaterinburg. Foto: Russlands forsvarsdepartement / AP / NTB scanpix

På liv og død

Andre steder går kravene mer på liv og død eller grunnleggende arbeidsrettigheter. I Indonesias hovedstad Jakarta krevde hundrevis av kvinner og menn en slutt på at kvinner får sparken når de blir gravide.

I India marsjerte tusener av kvinner med krav om slutt på utstrakt vold, seksuelle overgrep og diskriminering på jobben. Tusener av indiske kvinner blir hvert år dynket i bensin og brent til døde fordi svigerfamilien er misfornøyd med medgiften.

I Filippinenes hovedstad Manila gikk hundrevis av kvinner i lilla skjorter i en høylytt demonstrasjon gjennom byens gater i protest mot president Rodrigo Duterte, som de beskylder for å strø om seg med grove sexvitser som de mener undergraver demokratiet.

I Nord-Korea, der kvinnedagen er en av få helligdager som ikke er viet Kim-familien, samlet pent kledde familier seg i sentrum for fotografering eller for å kjøpe blomster i boder som ellers mest selger buketter som skal legges foran statuene av Kim Il-sung eller hans etterkommere.

I Istanbul ble tusenvis av demonstranter hindret av politiet i å fortsette sin 8. mars-markering gjennom en av byens største handlegater på grunn av manglende tillatelse. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix

Prisutdeling

I USA deltok førstedame Melania Trump tidlig på dagen på en seremoni der hun delte ut priser. Trump hyllet kvinner fra ti land for deres mot før hun dro med president Donald Trump til Alabama.

– Mot er det som skiller de som bare snakker om endring, fra dem som faktisk handler for å skape endring, sa Trump, som delte ut priser til menneskerettsaktivister, politifolk og en gravejournalist fra Bangladesh, Djibouti, Egypt, Irland, Jordan, Montenegro, Myanmar, Peru, Sri Lanka og Tanzania.

Kvinnedagen var ventet å bli markert senere fredag både i Nord-Amerika og Latin-Amerika.

Kvinner i Manila på Filippinene roper slagord mot landets president Rodrigo Duterte, som viser liten respekt for landets kvinner. Kvinnene krever ham avsatt. Foto: Aaron Favila / AP / NTB scanpix