Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

PST ønsker å straffeforfølge norsk-svensk fremmedkriger

PST ønsker å straffeforfølge en norsk-svensk fremmedkriger som er pågrepet i Syria, melder VG.

– Han er en norsk borger som vi har etterlyst internasjonalt for pågripelse, og han er siktet for deltakelse i en terrorgruppe (ISIS), sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST tilVG.

ISIS er en annen betegnelse for ekstremistgruppen IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Michael Skråmo ble ifølge svenskeSVT pågrepet mandag av den kurdiske YPG-militsen i området rundt byen Baghouz, det siste IS-kontrollerte området som nå er i full oppløsning i Syria. YPG har foreløpig ikke bekreftet opplysningene.

– Vi kjenner ikke omstendighetene rundt pågripelsen, som heller ikke er bekreftet. Derfor er det for tidlig å si noe om den videre prosessen. Hans virksomhet før han dro ned til Syria og hans virksomhet der nede kan vi ikke si noe om på dette tidspunkt, sier Hugubakken.

– Generelt når det gjelder norske fremmedkrigere som pågripes der nede, så ønsker vi å straffeforfølge alle vi mener det er grunnlag for, påpeker han.

Ukjent for UD

Etter det VG kjenner til, ser ikke PST på Skråmo som en person som var del av det norske islamistmiljøet. Skråmo hadde sitt nettverk i Sverige. Han er ifølgeABC Nyheter født og oppvokst i Göteborg med norske foreldre.

– Han er egentlig norsk statsborger, han har ikke noe svensk statsborgerskap selv om han har vært hjemmehørende her tidligere. Så det er ikke sikkert at det er vi som skal kommentere dette. Siden det virker som om han ikke er pågrepet av noen stat, vet jeg ikke hvilken myndighet som har hånd om ham ennå, sier pressesjef Patric Nilsson i det svenske utenriksdepartementet tilAftonbladet.

Norske UD har ikke kjennskap til Skråmo.

– Vi vet ikke noe om denne saken. Vi er kun kjent med den gjennom mediene, sier konstituert underdirektør Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet til NTB.

Sjubarnsfar

Skråmo har ifølgeExpressen sju barn, hvorav tre av dem er født i Syria. Skolekamerater har tidligere fortalt at han var veldig interessert i hiphop i skoletiden, før han flyttet til Egypt i 2005 og begynte å studere arabisk og religion. Etter dette konverterte han til islam og sluttet seg etter hvert til ekstremistiske ideologier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mannens kone ble drept i et granatangrep ved årsskiftet. De sju barna holder til i Syria.

Senest i februar opplyste et familiemedlem av Skråmo at han heller var villig til å dø enn å overgi seg.

Skråmo er en av de mest profilerte norsk-svenske fremmedkrigerne som har reist til Syria for å slutte seg til IS. Ifølge svenske medier har han drevet utstrakt propagandavirksomhet og oppfordret til terrorangrep i Sverige. Han skal også aktivt ha rekruttert andre fremmedkrigere.

– Ingen annen svenske arbeider på denne måten. Han har vært med ganske lenge. Han dro til Syria i 2014 og har deltatt aktivt og vært svært synlig utad i IS-propagandakanaler, sier terrorekspert Magnus Ranstorp til TT.

Om lag 3.000 mennesker, både sivile og IS-krigere, har de siste dagene flyktet fra Baghouz på grunn av den pågående offensiven som den USA-støttede opprørsalliansen SDF driver.