Islamistiske opprørere får amerikanske våpen i Jemen
Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater har forsynt al-Qaida-tilknyttede opprørere i Jemen med våpen de har fått fra USA, ifølge CNN og Al Jazeera.
Militssoldater på begge sider i krigen i jemen, noen av dem med bånd til al-Qaida og på USAs terrorliste, har fått amerikanske våpen og militært materiell fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Foto: AP / NTB scanpix
Del

Salafister og andre ytterliggående militsgrupper har også fått amerikanske våpen fra Saudi-Arabia og Emiratene, stikk i strid med avtalene de to landene har inngått med USA, ifølge CNN .

Noe av militærmateriellet har også funnet veien til Houthi-opprørerne, som ifølge USA støttes av Iran. Det kan ha gitt Iran innsikt i avansert amerikansk militærteknologi, noe som kan sette amerikanske soldaters liv i fare i andre konfliktområder.

Ifølge CNN har Saudi-Arabia og Emiratene brukt amerikanske våpen som valuta for å kjøpe seg støtte hos lokale militsgrupper i Jemen.

USAs terrorliste

Al Jazeera avdekket alt i november at USAs allierte forsynte ytterliggående islamister i Jemen med våpen.

Blant dem som har mottatt amerikanske våpen og militærkjøretøy, er Abu al-Abbas, lederen av militsgruppen Abu al-Abbas-brigadene, som har rundt 2.000 menn under våpen og kontrollerer store deler av byen Taiz.

Abu al-Abbas ble i oktober 2017 satt på USAs liste over ettersøkte terroristledere med tilknytning både til al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) og en lokal avlegger av den ytterliggående islamistgruppa IS.

Alt i 2015 viste hans milits fram amerikanskproduserte pansrede personellkjøretøy de hadde fått fra Emiratene.

– Koalisjonen støtter meg fortsatt. Dersom jeg virkelig var en terrorist, ville de ha hentet meg inn til avhør, sa militslederen i et intervju med Washington Post i desember.

Amerikansk støtte

Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen, i spissen for en regional koalisjon av sunnimuslimske stater.

Saudiarabiske fly har siden gjennomført over 18.000 bombetokter over Jemen, og ifølge Yemen Data Project har hver tredje bombe truffet et sivilt mål. Over 10.000 mennesker er ifølge FN drept.

Saudi-Arabia er USAs største våpenkunde, og landet har også fått amerikansk støtte til krigføringen i form av tankfly og etterretningsbistand.

Emiratene, som har soldater inne på bakken i Jemen, er også en stor mottaker av militært materiell fra USA.

Uakseptabelt

Selv om Abu al-Abbas-brigadene og de øvrige militsgruppene som har fått amerikanske våpen, kjemper på USAs side i krigen mot Houthiene, understreker Pentagon at våpenstøtten er uakseptabel.

– USA har verken gitt Saudi-Arabia eller De forente arabiske emirater tillatelse til å videreformidle noe utstyr til partene inne i Jemen, sier Pentagon-talsmannen Johnny Michael til CNN.

Opplysningene om at våpen og militært materiell likevel har funnet veien til grupper USA ikke ønsker å støtte, og som de også har på sin terrorliste, skal nå granskes.

Havnet hos houthiene

Også Houthi-opprørerne i Jemen, som USA ønsker å nedkjempe, har fått tilgang på militært materiell fra USA, blant annet minebeskyttende kjøretøy.

Flere Houthi-ledere er de siste årene fotografert på slike kjøretøy. CNN har sporet kjøretøyene og funnet ut at de ble solgt til Emiratene i 2014. Hvordan de deretter havnet hos Houthiene, er høyst uklart.

President Donald Trump skrøt i mars uhemmet av at USA hadde inngått kontrakter om salg av våpen og militært utstyr for over 100 milliarder kroner til Saudi-Arabia.

(©NTB)