LUFTHAVNPREST: Torbjørn Olsen er prest på Oslo Lufthavn Gardermoen. Han tror den nye serien «Spesialprestene», som han medvirker i, er positivt både for kirken og TV2. Foto: TV2

TV2 satser på 
prester i ny serie

Vil gi mer rom for læring og ettertanke i den kommersielle TV-kanalen.

– Dette er kirkereklame, tenker jeg, sier en fornøyd lufthavnprest Torbjørn Olsen. Han er med i første episode av TV-serienSpesialprestene, som har premiere på TV2 denne helgen.

Her tar Olsen og hans prestekolleger i Forsvaret, fengsel, politi og på sykehus og offshore oss med inn i sin arbeidshverdag. Dette mener TV2s programredaktør, Jarle Nakken, er god TV.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lot seg fascinere

– Disse prestene bryter med det tradisjonelle synet vi har på prester. Spesialprestene har en særegen arbeidssituasjon på lokasjoner vi ikke forbinder med prester. Det er i seg selv fascinerende, synes Nakken og fortsetter:

– I tillegg kommer spesialprestene nært på mange ulike mennesker i ulike livssituasjoner. Det er noe man ikke har sett på TV før, og det synes vi var interessant.

Hvert år får TV-kanalen en rekke programforslag fra produksjonsselskap, men denne gangen var det prestene som vant frem. Nakken begrunner det slik:

– Prester kommer tett på de store tingene i livet og hjelper oss å ta stilling til ting utenfor oss selv. Det ligger læring i å dele slike tanker, og det gir rom for refleksjon og ettertanke.

– Trenger vi mer av dette på norsk TV?

– Det var jo et ledende spørsmål, men det ligger i det jeg sa at jeg synes det er blitt fine programmer, vedgår programredaktøren.

Prest for TV-seere

Dét tror også lufthavnprest Torbjørn Olsen, selv om han ikke har sett serien selv ennå.

– Jeg tenker at serien gir meg mulighet til å være prest for TV-seerne på en indirekte måte, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var en eldre dame som sa at det er så bra at kirken kan komme til meg når jeg ikke kan komme til kirken. Det er litt av spesialprestenes jobb, og dét tror jeg denne serien viser.

TV-seerne følger Olsen mest ute blant folk på flyplassen. Blant annet får vi se en lufthavnvielse, som ifølge Olsen er en oppgave han som lufthavnprest får stadig oftere.

– Hvordan føles det at hele Norge nå kan se på TV hvordan du utfører jobben din?

– Det er veldig gøy, men krevende å ha kameraene rundt seg. Sjelesorgsamtalene kan jo ikke TV-seerne bli med på. Den største utfordringen har derfor vært å vise det stille rommet og den trygge havnen en lufthavnprest representerer, forteller Olsen.

Fremfor alt håper lufthavnpresten serien vil inspirere flere til å banke på døren hans neste gang de er på Gardermoen.

– Nå får de se et tilbud de kanskje har behov for, men som de tidligere ikke visste at fantes. Hvis det i tillegg er god TV er det vinn-vinn.

– Illustrerer fordommer

Spesialprestene er ikke den eneste serien som har tatt for seg presteyrket den siste tiden. Nrk har for eksempel hatt suksess med humorserien Presten. Men medienes interesse rundt presteyrket har en viss bismak, ifølge Presteforeningen.

– Oppmerksomheten rundt yrket er positiv, men det er vel dessverre også et uttrykk for at det å være prest fremstår som sært i dagens i dagens samfunn, og at det er derfor man lager serie om det, sier nestleder Ingvild Osberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun har likevel et håp om at TV2-serien kan øke interessen for å jobbe som prest, og aller helst menighetsprest.

– Vi har rekrutteringskrise til vanlige prestestillinger mange steder i landet, ikke til spesialpreststillingene, men alt som forteller noe om presteyrket og hvilke variasjoner som finnes er forhåpentligvis bra for rekruttering­en, sier Osberg og utdyper:

– TV er sterkt medium. Det som vi ser berører oss ofte. Derfor ­håper jeg serien kan skape nye refleksjoner om hva en prest kan være.