Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) reagerer på meldinger om forfølgelse av homofile i den russiske republikken Tsjetsjenia. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Norge reagerer på rapporter om homo-aksjoner i Tsjetsjenia

Norge har flere ganger den siste tiden krevd etterforskning av meldingene om vold mot homofile i den russiske republikken Tsjetsjenia.

Berørte grupper i Russland gir uttrykk for at internasjonale reaksjoner og politiske uttalelser er nødvendig for å avhjelpe situasjonen, ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Troverdige rapporter om en ny bølge av forfølgelse og arrestasjoner av LHBT-personer i Tsjetsjenia er derfor svært bekymringsverdig, skriver hun i etbrev til Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I januar 2017 kom det meldinger om at mer enn 100 homofile menn ble pågrepet og torturert i den hovedsakelig muslimske regionen sør i Russland. 14. januar i år opplyste russiske nettverk for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) at to homofile menn var drept og 40 pågrepet i nye aksjoner.

Ifølge Søreide sluttet Norge seg 17. januar til et innlegg i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSE) faste råd.

– I innlegget bes Russland innstendig om å etterforske de nye menneskerettighetsbruddene og følge anbefalingene gitt i rapporten fra Moskva-mekanismen om en effektiv, transparent og uhildet etterforskning av hendelsene, sier utenriksministeren.

I november i fjor deltok Norge i å aktivere OSSEs såkalte Moskva-mekanisme, noe som betyr at det iverksettes en ekspertgranskning av de rapporterte menneskerettighetsbruddene i Tsjetsjenia i 2017.

– Russland valgte å ikke samarbeide om granskingen, skriver Søreide.