PINSEBEVEGELSEN: Sigmund Kristoffersen er leder av Lederrådet i Pinsebevegelsen. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

Pinsetopp har ikke visst om varslene i Hillsong

– Jeg er overrasket, sier Sigmund Kristoffersen, leder av Pinsebevegelsens lederråd.

Den siste uken har Dagen fortalt at en rekke personer i Hillsong har varslet om Jostein Krogedal sin lederstil. Krogedal er leder av Hillsong Norway som har menigheter i ni norske byer, blant annet Oslo, Kristiansand og Stavanger.

Krogedal skal, ifølge varslerne, ha skapt en fryktkultur gjennom å behandle folk nedsettende, drive med manipulasjon og hersketeknikker. Krogedal beklaget i Dagen før helgen at han har såret folk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Leder av Lederrådet i Pinsebevegelsen er overrasket over antallet varsler som har kommet inn om Hillsong-lederen.

– Jeg er klar over at det har vært tilfeller hvor personer har hatt konflikter med Krogedal. Jeg vet også at noen har forlatt menigheten, men omfanget har jeg ikke visst noe om, sier Sigmund Kristoffersen, leder av Lederrådet.

Dagen erfarer at det er snakk om rundt 20 skriftlige varsler som har kommet inn til styret i Hillsong Norway. I et intervju med avisen Korsets Seier hevder Krogedal at antallet er nærmere ti enn tjue. Styret i Hillsong har ikke ønsket å bekrefte eller avkrefte antallet.

Kristoffersen ante ikke at det var kommet inn skriftlige varsler til styret før Dagen meldte dette fredag i forrige uke.

– Jeg vet veldig lite om prosessen internt i Hillsong ut over det som er kommet frem i avisene, sier Kristoffersen til Dagen.

Hillsong er en del av den norske pinsebevegelsen, men er formelt underlagt den internasjonale Hillsong-bevegelsen med Brian og Bobbie Houston i spissen.

Har ikke hatt kontakt

Selv om Lederrådet har ordninger for behandling av varslingssaker, skal ikke Hillsong ha benyttet seg av disse.

– Jeg kjenner ikke til at Hillsong har kontaktet personer i vår tilsynsordning i denne prosessen, sier Kristoffersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lederrådet har de siste årene etablert en rekke personaltiltak og ordninger for Pinsebevegelsen i tilfelle konflikter, varsler eller personalsaker. Her kan alle de rundt 300 menighetene velge om de vil benytte seg av personaltiltakene i rådstrukturen. Kristoffersen peker på en rekke fagfolk i bevegelsen som er tilgengelig for pinsemenigheter med utfordringer.

– Vi har politi, jurister, psykiatere, sykepleiere og pastorer med god kompetanse og lang erfaring i våre utvalg.

Kristoffersen forteller at Hillsong har benyttet seg av ressursene i Pinsebevegelsen tidligere.

– Men ikke i denne saken. Hillsong har sine egne rutiner, sier han.

Har egne rutiner

I et intervju lørdag fortalte styreleder i Hillsong Norway at samtlige varslere har fått svar og tilbud om hjelp. Krogedal skal selv ha takket ja til et kort opphold på Modum bad med sin kone, samtidig som han har hatt samtaler og fått hjelp av en ekstern rådgiver.

– Når det er skriftlig varsler, kaller vi inn våre eksterne tilsynsmenn, og vi bringer det videre til Hillsong-ledelsen internasjonalt, sa Sørbø.

Han ønsket ikke å svare på om styret vurderte å permittere Krogedal mens varslene ble behandlet.

– Hvis han skulle ha blitt permittert, måtte det ha blitt noe styret i London ville ha tatt stilling til. I slike saker må vi opp et nivå i organisasjonen, sier Sørbø.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Bør trekke seg tilbake

Kristoffersen mener det er en utfordring at et styre i London skal avgjøre dette.

– Jeg tror det er en fordel at denne avgjørelsen fattes av andre som er nærmere.

– Bør Krogedal bli permittert mens denne situasjonen pågår?

– En leder bør alltid selv vurdere hva som er best i en krisesituasjon. Jeg tror det kan være lurt å trekke seg tilbake for en periode. Det betyr ikke at man slutter, men at man trekker seg tilbake for å vise respekt for omfanget av denne saken. Det handler også om at man trenger tid til å bearbeide tilbakemeldingene og få hjelp. En ferie er aldri en dårlig ide i en slik situasjon, sier Kristoffersen.

Han er glad for at Krogedal har hatt et opphold på Modum bad.

– Jeg opplever at Hillsong er på et godt spor og at Krogedal tar dette på alvor.

Like før deadline får Dagen en epost fra Kristoffersen:

Jeg har blitt gjort oppmerksom på at Krogedal har vært tilbaketrukket i tjeneste og under rådgivere i ca 4 mnd jmf. avsnittet om permisjon. Opplever det som positivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da Dagen kontakter Kristoffersen igjen modererer han seg:

– Om han går ut av en stilling, er i permisjon eller har en tilbaketrukket rolle er mindre viktig. Basert på den informasjonen jeg har fått nå har han prekt mindre, hatt mindre aktivitet og ikke vær så offentlig. Jeg synes han har vist respekt, sier Kristoffersen.

– Må være varsom

Det er tolv år siden Krogedal startet Intro. I 2017 ble bevegelsen til Hillsong. Da samlet menighetene rundt 2000 personer til gudstjenestene hver søndag.

Kristoffersen er glad for de egenskapene Krogedal har vist ved å bygge opp kirkenettverket. Han mener Pinsebevegelsen trenger slike gründere.

– Men en karismatisk leder med en så fremtredende rolle, må være spesielt varsom i møte med folk. Vi ønsker at lederne i Pinsebevegelsen skal ha integritet og troverdighet. Det kan man ha selv om man gjør feil. Men da er det viktig å ta imot råd, få hjelp og lytte til veiledning, sier han.

Styreleder Rune Sørbø og daglig leder Jostein Krogedal har ikke svart på Dagens sine henvendelser til denne saken mandag.