Illustrasjonsfoto: Alastair Gr
...
Illustrasjonsfoto: Alastair Grant, AP/NTB scanpix
Nå kan også muslimer spise Toblerone med god samvittighet
Del
Den populære trekantsjokoladen med sveitsisk opphav har tatt grep for å bli halal-sertifisert.

Halal er et islamsk begrep som betyr «tillatt», og mat må tilberedes eller produseres på en spesifikk måte for at muslimer skal kunne spise den.

Nå har det amerikanske matvarekonsernet Mondelez, som er produsenten av Toblerone, sørget for halal-sertifisering* på de trekantede sjokoladene som kommer ut fra hovedfabrikken i Bern. 

Det vil blant annet si at produksjonen og ingrediensene er blitt kontrollert av en mufti, som er en islamsk lærd, for å forsikre at produktet lever opp til halal-standard. Siden oppskrift og produksjonsmåte allerede var i tråd med halal-reglene, er det ikke gjort endringer av disse. Sertifiseringen fant sted i april i år. 

Den nye sertifiseringen vil ikke være synlig på sjokoladens innpakning.

«Halal-sertifiseringen er ikke hensiktsmessig på pakken», heter det i en uttalelse fra Mondelez.

* I en tidligere versjon av denne saken stod det følgende: «Nå har det amerikanske matvarekonsernet Mondelez, som er produsenten av Toblerone, foretatt endringer for å gjøre sjokoladen islam-vennlig.» Endringene består altså i at sjokoladen har blitt halal-sertifisert, men det er ikke gjort endringer i oppskrift eller produksjonsmåte. Dette er nå presisert i saken.

halal,sjokolade,islam,muslimer