Aktivister har slått ring om b
...
Aktivister har slått ring om beduinlandsbyen Khan al-Ahmar på Vestbredden. Nå har statsminister Benjamin Netanyahu lagt planen om å rive landsbyen på is. Foto: AP / NTB scanpix
Israel legger planer om riving av landsby på is
Del
Israels statsminister Benjamin Netanyahu utsetter på ubestemt tid rivingen av beduinlandsbyen Khan al-Ahmar på Vestbredden.

– Hensikten er å gi forhandlingene og de tilbudene vi har fått fra enkelte en sjanse, heter det i en kunngjøring fra Netanyahus kontor.

Israels beslutning om å jevne Khan al-Ahmar med jorda har ført til protester fra en rekke land, blant dem Norge, som har vært med på å finansiere barneskolen i landsbyen.

– Riving av hus og tvangsflytting av mennesker på okkupert jord er uakseptabelt, strider mot internasjonal lov og undergraver en tostatsløsning, sa statssekretær Audun Halvorsen (H) fast tidligere i år.

Lang historie

Khan al-Ahmar har ifølge folketellinger vært bebodd siden lenge før staten Israels opprettelse. Landsbyen har i dag rundt 200 innbyggerne, de fleste av dem etterkommere av beduiner fra Jahalin-stammen som ble fordrevet fra Negev-ørkenen i Israel på 1950-tallet.

Israel mener at landsbyen er ulovlig bygd og i mai åpnet landets høyesterett for tvangsflytting og riving av husene der. En siste anke ble forkastet i september og innbyggerne fikk frist til 1. oktober med å flytte frivillig, noe de nekter å gjøre.

Onsdag advarte Den internasjonale straffedomstolen (ICC) Israel og slo fast at det vil være en krigsforbrytelse å jevne Khan al-Ahmar med jorda.

Flere israelske bosetninger ligger i nærheten av Khan al-Ahmar. Palestinere og andre kritikere hevder at Israel vil fjerne Khan al-Ahmar for å kunne utvide disse.

Israelske myndigheter har tilbudt innbyggerne i landsbyen å bosette seg på et område noen kilometer unna, hvor de mener at de vil få bedre levekår.

Israels plan om å jevne beduinlandsbyen Khan al-Ahmar på den okkuperte Vestbredden med jorda, har utløst sterke protester. Demonstranter har slått ring rundt landsbyen, og Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har slått fast at riving vil være en krigsforbrytelse. Foto: AP / NTB scanpix
 

paywall
paywall
paywall