UTESTENGT: Nina Karin Monsen f
...
UTESTENGT: Nina Karin Monsen fikk Fritt Ord-prisen for 2009. Nå er hun stengt ute fra Facebook etter å ha delt et innlegg hun skrev seg. Foto: Sara Johannessen, NTB scanpix
Fritt Ords Pris-vinner utestengt fra Facebook for tredje gang uten å vite hvorfor
Del
Nina Karin Monsen ble utestengt fra Facebook etter å ha delt sitt eget innlegg «Homosentimentalitet» på nettstedet.

Den 3. september skrev filosof og forfatter Nina Karin Monsen et Facebook-innlegg der hun linket til artikkelen «Homosentimentalitet». Fire dager senere ble hun utestengt fra Facebook i en måned. Dette er tredje gang hun har fått karantene fra det sosiale mediet.

– Jeg har blitt utestengt to ganger før. Da har jeg fått melding om at et innlegg har blitt fjernet, men ikke hvorfor det har blitt fjernet, sier Monsen til Dagen.

Vet ikke hvorfor

– Vet du hvorfor du har blitt utestengt fra Facebook denne gangen?

– Nei, jeg har ikke fått noen begrunnelse på hvorfor jeg er utestengt. Jeg vet heller ikke hvem som har klaget meg inn, sier hun.

Monsen syns det er problematisk at man kan klage inn andre og få dem utestengt fra Facebook, uten selv å stå frem med navn. På den måten mener hun man kan kneble meningsmotstandere.

Fritt Ords Pris

I 2009 mottok Nina Karin Monsen Fritt Ords Pris «for hennes gjennomreflekterte og uavhengige bidrag til en friere offentlig debatt.»

Hun skrev boken «Kampen om ekteskapet» samme år som hun fikk prisen. I den kritiserte Monsen den nye ekteskapsloven og argumenterte for at alle barn har rett til å ha en far.

Fritt Ord trakk frem at den offentlige debatten var preget av selvsensur og berøringsangst når det kom til betente temaer og at det hadde kostet noe å stå for de meningene som Monsen fremmet.

Skjuler sensuren

Fritt ords prisvinner fra 2009 ble utestengt fra Facebook etter å ha delt en artikkel hun selv har skrevet. Foto: Skjermdump / Facebook
Fritt Ords Pris-vinneren kritiserer Facebook for å late som de er inkluderende og at nettstedet har stor takhøyde, men at dette ikke er realiteten. Monsen mener Facebook ikke er åpne om hvem de utestenger eller på hvilke grunnlag.

– Den som er utestengt kan få meldinger og venneforespørsler, men kan ikke skrive og fortelle om at man er utestengt, sier hun.

Facebook-siden til Monsen er fortsatt åpen og alle av hennes nesten 5000 Facebook-venner kan skrive på siden hennes. Selv kan hun hverken svare dem eller skrive innlegg på 30 dager.

Skriver om ekteskap

Monsen forteller at hun bruker Facebook til å skrive om temaer hun er opptatt av og å diskutere dem med andre.

– Jeg skriver mye om ekteskapsloven og ekteskapsforandringene. Jeg skriver også om barneloven fra 2009, som gjorde at lesbiske foreldre kunne frata barnet sin far, sier hun.

Innlegget hun ble utestengt for denne gangen tok også opp spørsmål rundt ekteskapet og KrF-politiker Geir Jørgen Bekkevolds vielse av et lesbisk par. Artikkelene heter «Homosentimentalitet» og er publisert både i Telemarksavisa og i Resett.

Klager ikke

Forfatteren sier hun ikke kommer til å gjøre noe mer med denne saken. Hun peker på at det er vanskelig å klage på en utestengelse hun ikke selv forstår grunnlaget for.

– Skal man klage må man klage uten å kjenne sin skyld, man kan gjette, men ikke vite, forteller hun.

Monsen legger ingenting i mellom når hun kritiserer Facebook. I en epost hun har skrevet om hendelsen står det at hun ønsker å vite hvor mange som til en hver tid er utestengt fra Facebook, men at dette neppe lar seg gjøre i og med at selskapet, ifølge henne, opererer som et hemmelig politi.

– Et kommunikasjonssystem som bruker Stasi-metoder er altså det viktigste av de sosiale medier.

Bør oppgi grunn

Nina Karin Monsen får støtte fra Roger Aarlie Grøndalen. Han er redaktør i fagbladet Journlalisten.

– Jeg syns det er god grunn til å være skeptisk til å utestenge folk uten å gi dem en begrunnelse, sier Grøndalen.

Likevel påpeker han at det ikke nødvendigvis skal være fritt fram på sosiale medier.

– Det er deres plattform og de kan lage reglene for hvordan det skal være der, men å kaste ut folk i 30 dager uten å fortelle dem hvorfor syns jeg er feil.

 

Dagen har foreløpig ikke lykkes med å komme i kontakt med Facebook.

facebook,utestengt,fritt ord,nina karin monsen,kampen om ekteskapet,resett,geir jørgen bekkevold,krf,telemarksavisa,homofili