FYLTE GATENE: Den kristne land
...
FYLTE GATENE: Den kristne landsbyen Maharda fulgte lørdag ti døde til graven. Bildet viser begravelsen i den gresk-ortodokse St. Georgos-kirken. Foto: Privat
Tolv drept i kristen landsby i Syria
Del
Barna var fremdeles ute og lekte i gatene fredag kveld. Da regnet opprørernes bomber over landsbyen.

SØRGET: Hele lokalsamfunnet sørger etter bombeangrepet fredag kveld. Blant de rammede er en hel familie. Tre barn, mor og bestemor ble drept. Far i familien ligger såret på sykehus. Foto: Privat
Lørdag skulle de ha feiret bryllup i Mahardah, en kristen landsby nordvest i Syria. I stedet ble ti døde fulgt til graven. To andre døde senere på sykehuset.

Gatene var fulle av sørgende som fulgte de døde til den gresk-ortodokse St. Georgos-kirken lørdag formiddag. Kistene ble båret på skuldrene på tradisjonelt vis.

Angrepet skjedde klokken 18.30 fredag kveld, da trafikken i landsbyen var på det travleste før helgen.

Hel familie

Fem av de døde var barn under 15 år, opplyser kilder i landsbyen.

Tre av de døde barna tilhørte samme familie. Også moren og bestemoren ble drept. Barnas far er på sykehus. Totalt er over 20 mennesker såret.

– Det eneste vi kan gjøre nå, er å be, sier en kilde til Dagen

– Føler dere at dere er trygge nå?

– Det eneste vi føler er sorg, svarer kilden.

– Vær snill og be for oss.

Opprørskontrollerte

Mahardah ligger omringet av flere opprørskontrollerte landsbyer. Så sent som i fjor ble landsbyen utsatt for et voldsomt angrep under det som er blitt kjent som Hama-offensiven, da opprørerne prøvde å erobre byen fra regjeringsstyrkene.

Tidligere er den kristne byen flere ganger blitt angrepet av den USA-støttede opprørsgruppen Jaysh al-Izza.

Ifølge nettavisen Al Masdar News skal den Al-Qaeda-lojale opprærsgruppen Jund Al-Aqsa og Free Syrian Army innledet en offensiv mot strategisk viktige Maharda forrige mandag.

BEGRAVELSE: Den kristne landsbyen Maharda fulgte lørdag ti døde til graven. Bildet viser begravelsen i den gresk-ortodokse St. Georgos-kirken. Foto: Privat
 

Måtte avlyse bryllup

Dagen skrev om en gruppe ungdommer fra Mahardah i mars, da vi besøkte St. Elias-klosteret nær Tartus. 15 unge studenter hadde kommet til klosteret for å få et pusterom fra krigen.

– Vi kommer for å be, hjelpe til og dele livet med munkene, fortalte en av studentene.

Studentene som vi møtte i klosteret, er uskadd, får Dagen bekreftet. Men en av kvinnene forteller at søsteren hennes skulle ha feiret bryllup på lørdag. Bryllupet ble avlyst.

– Hun håper å kunne holde bryllupet senere. Men da blir det uten bryllupsfest, sier kvinnen, som holdt på å gjøre i stand søsterens nye hus da byen ble bombet.

– Flere bomber falt rett ved siden av huset, men eksploderte ikke, sier hun.

Området rundt Maharda blir nå gjennomsøkt for udetonerte bomber.

Internflyktniger

Mahardah omtales som en av de tettest befolkede kristne landsbyene i Syria. Landsbyen har tatt imot flere tusen internflyktninger fra andre steder i landet.

Angrepet på Mahardah blir også omtalt av Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Den britisk-baserte gruppen oppgir et lavere tall på drepte enn Dagens kilder i Mahardah.

SOHR setter opprørernes angrep på Mhardah i sammenheng med regjeringsstyrkenes offensiv i Idlib.

paywall
paywall
paywall
paywall
paywall
syria,forfulgte kristne,opprørere,sohr,mahardah,mharda,mhardah,midtøsten,free syrian army,jund al-aqsa,usa,jaysh al-izza,syrian observatory for human rights