Ikke alle som møtte opp for å
...
Ikke alle som møtte opp for å hilse på paven i Dublin, var like begeistret for den katolske kirkens overhode. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
Overgrepsofre dypt skuffet over paven i Irland
Del
Pave Frans skammer seg over den katolske kirkens manglende evne til å håndtere presters overgrep mot unge. Irske ofre ber ham i stedet få bukt med problemet.

Katolske prester som har voldtatt barn opp gjennom årene, har i stor grad har fått slippe unna. Den katolske kirken har helt opp i nyere tid forsøkt å dekke over overgrepene. Det beklaget pave Frans da han lørdag innledet det første pavebesøket i Irland på 39 år.

– Kirkens manglende evne til å håndtere disse motbydelige forbrytelse har med rette skapt raseri, og det er fortsatt en kilde til smerte og skam for det katolske samfunn. Jeg deler selv disse følelsene, sa pave Frans.

Overlevende ofre og deres støttespillere er ikke imponert og mener beklagelser må følges av handling.

Pave Frans møtte nygifte par i St. Mary's Pro Cathedral i Dublin lørdag. Foto: Aaron Chown/PA via AP / NTB scanpix
 

Bønn fra statsministeren

– Hvor vanskelig kan det være for paven å innføre retningslinjer om obligatorisk rapportering av alle anklager til sivile myndigheter verden over? spør Maeve Lewis, som leder One in Four, en organisasjon for overgrepsofre.

Også Irlands liberale statsminister Leo Varadkar ba paven ta grep da han talte under pavens besøk i Dublin Castle lørdag. Varadkar ber katolikkenes overhode bruke sin innflytelse til å sikre rettferdighet og oppreisning for ofre og overlevende over hele verden.

«Hån»

Enkelte mener paven i sine uttalelser om skam og smerte ignorerer Vatikanets egen rolle i å skape en kultur som tilrettela for at prester kunne begå overgrep uten å bli straffet for det.

– Det er en hån overfor troende katolikker, som ikke har noen grunn til å skamme seg over forbrytelsene begått av Vatikanet og de kirkelige institusjoner, sier Colm O'Gorman, som ble utsatt for overgrep fra en prest som tenåring.

O'Gorman leder i dag Amnesty International i Irland og står i spissen for en solidaritetsmarsj for overgrepsofre i Dublin søndag.

Mange sto oppstilt langs gatene i den irske hovedstaden da pave Frans' bil kjørte gjennom dem lørdag. Foto: Brian Lawless/PA via AP / NTB scanpix
 

Kjærlighetserklæring

Høydepunktet under helgens pavebesøk blir imidlertid en utendørs messe i Phoenix Park søndag, der en halv million mennesker ventes å møte opp.

Mange sto oppstilt langs gatene i den irske hovedstaden da pave Frans' bil kjørte gjennom byen etter besøket på Dublin Castle.

Flere bar på plakater med kjærlighetserklæringer til paven, mens noen erklærte at han slett ikke var velkommen.

– Han sier unnskyld, men det er ikke nok, sier 45 år gamle Rosa Lopez.

En rekke etterforskninger har de siste ti årene avdekket at hundrevis av katolske prester har begått seksuelle overgrep mot barn og unge i Irland, i likhet med i flere andre land. Overgriperne har blitt beskyttet av kirkeledere. I tillegg har det vært alvorlige overgrep ved katolskdrevne institusjoner, og 14.500 tidligere beboere har søkt om oppreisning fra myndighetene.

Abort

Irlands helseminister Simon Harris, som ledet an i den vellykkede kampanjen for å liberalisere Irlands strenge abortlov, medgir at pavebesøket vekker blandede følelser.

– For mange begeistring, for andre sårhet. Uansett hvilket perspektiv, la oss håpe på en helg preget av forsoning og helbredelse, tvitret han lørdag.

Irene sa i en folkeavstemning i mai rungende ja til å oppheve forbudet mot abort, til sterke protester fra den katolske kirken i landet.

Pave Frans ble lørdag ønsket velkommen til Irland av statsminister Leo Varadkar. Foto: AP / NTB scanpix
 

irland-pavebesøk-overgrep,utenriks,nyheter,Religion og livssyn,kristendom,europa,irland,den katolske kirke,katolikker,maeve lewis,one in four,leo varadkar,vatikanstaten,vatikanet,colm o’gorman,amnesty,amnesty international,paven,rosa lopez,simon harris,abort