GAZA-PROTESTER: Bildet er fra
...
GAZA-PROTESTER: Bildet er fra demonstrasjonene sør på Gazastripen fredag 17. august. Foto: Adel Hana, AP/NTB scanpix
Demonstranter skutt og drept på Gazastripen
Del
Israelske soldater skal fredag ha skutt og drept to palestinske demonstranter på Gazastripen. Samtidig melder israelske medier om knivangrep mot en politimann i Jerusalem.

Ifølge Helsedepartementet på den Hamas-styrte Gazastripen ble den ene av de drepte demonstrantene truffet av skudd nær byen Bureij.

Mannen deltok i en protest mot Israel nær Gazastripens grense. En lang rekke slike protester er blitt holdt på fredager i 2018.

Demonstranter har kastet steiner, eksplosiver og satt fyr på drager og ballonger med det mål å starte branner i Israel. Det er også blitt gjort flere forsøk på å bryte gjennom grensegjerdet. Israelske soldater har svart med å skyte med skarpt mot demonstrantene. Totalt har 160 palestinere mistet livet i de voldsomme opptøyene som startet i mars i år.

Israelske myndigheter sier at de fredag også skjøt og drepte en mann som forsøkte å knivstikke en politimann i Gamlebyen i Jerusalem. Avisa Haaretz skriver at angriperen var en palestiner med israelsk statsborgerskap.

Ifølge Israel betaler Hamas demonstrantene for å stille opp langs grensen. Avisen The Times of Israel har tidligere avdekket at palestinere som blir såret eller drept i demonstrasjonene mottar et større beløp av organisasjonen, noe også løytnant Jonathan Conricus i Det israelske forsvaret (IDF) sa til Dagen i et intervju fredag .

– Det er Hamas som organiserer og har finansiert de såkalte demonstrasjonene. De tilbyr transport fram og tilbake til grensen og betaler folk for å møte opp. De betaler også de som skader seg og etterlatte etter de som har mistet livet, sa Conricus.

Hamas på sine side mener de oppfordrer til fredelige demonstrasjoner.

paywall
paywall
paywall
paywall
paywall
mø-gaza-Jerusalem-drepte,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,midtøsten,Israel - Palestina,gaza,jerusalem,bureij,israel,demonstrasjoner,haaretz,jonathan conricus,idf