FOR ALLE: - Jeg tror ikke at d
...
FOR ALLE: - Jeg tror ikke at dette er noe for bare spesielt interesserte nerder. Filosofiske spørsmål er noe de fleste er interesserte i og har tenkt på, sier Daniel Joachim Kleiven. Foto: Dagen-arkiv
Unge voksne samles for å tenke dype tanker
Del
Denne uken møtes unge voksne fra hele landet til diskusjon om de store spørsmålene.

For tredje året arrangeres Filosofiuka på Havglimt leirsted utenfor Kristiansand.

– Det er et forum hvor man endelig kan få avkobling, reise ut i naturen og legge vekk teknologien som vi alltid bærer med oss, forteller Daniel Joachim Kleiven som er leder for arrangementet.

Sørlandsøya gir gode muligheter for både bading og avslapping mens deltagerne gyver løs på de store spørsmålene.

Dumme spørsmål

Ambisjonen er at det skal være høyt under taket for hvilke ideer som tas opp. Derfor inviteres det både kristne og ikke-kristne undervisere.

– Alle sier at det ikke er noen dumme spørsmål, men her stemmer det faktisk. Ofte er det de mest banale spørsmålene som fanger problemstillingen best og åpner for de interessante diskusjonene.

Filosofiuka trekker både folk som har studert filosofi lenge, og de som kanskje bare er hobby-­interesserte.

– Jeg tror ikke at dette er noe for bare spesielt interesserte nerder. Filosifiske spørsmål er noe de fleste er interesserte i og har tenkt på, selv om de ikke alltid tenker på det på den måten, sier Kleiven.

LEIRSTED: Filosofiuka arrangeres på Havglimt leirsted utenfor ­Kristiansand. Foto: Privat
 

– Jeg er helt sikker på at interessen er der hos alle. Noen ganger må man bare overbevise folk om det. Filosofi er rundt oss på alle kanter; det er grunnen til at vi står opp, ligger bak alle valgene vi gjør og hva livet vårt blir.

Unikt forum

For Kleiven er en av hovedmotivatorene at Filosofiuka åpner for å diskutere ting som sjelden er lett å ta opp.

– Det blir fort til at dette ikke er noe man tar opp i familieselskapet, og jeg tror det er sjeldent at samtalen går i den retningen etter videospill med vennegjengen.

Et annet triks for å stimulere til de gode diskusjonene er gjennom lunsjer på ikke mindre enn en og en halv time.

– Vi legger opp til mye tid til å tenke selv. Du kan rusle rundt, sitte deg ute på stranden, og så sitter det alltids noen potensielle diskusjonspartnere i stuen du kan huke tak i.

Unge voksne

Filosofiuka arrangeres av Laget (NKSS) og Tankesmien Skaperkraft og åpner for ungdom i alderen 18 til 35 år.

Kleiven forteller at det kommer til å bli opp mot 40 deltagere gjennom uken.

Uken muliggjøres langt på vei av frivillighet.

– Det er helt non-profit. Deltagerne betaler for mat, opphold og for undervisere. Det går ved hjelp fra en god gjeng på åtte frivillige.

Vitenskap

Et tema som er veldig populært blant deltagerne er hvorvidt det er konflikter mellom tro og ­kristendom.

– Tanken om at tro ikke er kompatibelt med den moderne vitenskapen er kanskje den største grunnen til at unge mennesker faller fra troen eller kanskje aldri kommer til å tro. Derfor er dette utrolig viktig å snakke om, sier Kleiven.

Treenigheten

Tema for året er «treenigheten». Tidligere har det vært skapelsen og inkarnasjon. Kleiven forteller at disse temaene følger hva som har vært de sentrale spørsmålene opp gjennom kirkehistorien.

Filosofiuka får også med seg flere eksterne undervisere. Deriblant Tuula og Marsh Moyle ledere av L’Abri-bevegelsen i Storbritannia, filosofiprofessor Einar Duenger Bøhn, psykologiprofessor Silje Endresen Reme, og mange andre.

stevnesommer,tanker,voksne,diskusjon,spørsmål,filosofi,havglimt,kristiansand,daniel joachim kleiven,bading,kristne,filosof,hobby,familie,nkss,tankesmien skaperkraft,frivllighet,vitenskap,kristendom,treenigheten,silje endresen reme,Einar Duenger Bøhn,kirkehistorie