LØSLATT: Ahed Tamimi (17) klem
...
LØSLATT: Ahed Tamimi (17) klemmer sin far Bassem etter at hun løslates fra Israelsk fengsel der hun har sonet åtte måneder. Foto: AP Photo/Nasser Shiyoukhi)
Israel har løslatt palestinsk tenåringsforbilde
Del
Israel har løslatt 17 år gamle Ahed Tamimi, som har sonet en dom på åtte måneders fengsel for å ha skjelt ut og slått til en israelsk soldat.

Den da 16 år gamle Tamimi ble verdenskjent da hun skjelte ut, dyttet og slo til en israelsk soldat som hadde tatt seg inn på familiens gårdsplass i landsbyen Nebi Saleh på Vestbredden i desember i fjor.

Hendelsen ble filmet og havnet på Youtube.

Fire dager senere stormet israelske soldater Tamimi-familiens hus og arresterte den da 16 år gamle jenten. Moren Nariman Tamimi ble fengslet da hun noen timer senere besøkte datteren på politistasjonen.

Tiltalen mot Tamimi var omfattende og lød blant annet på vold og oppmuntring til vold, noe som kunne ha gitt flere års fengsel.

I mars inngikk hun en avtale med påtalemyndigheten, og slapp med åtte måneder. Søndag ble hun løslatt, 20 dager før straffens utløp.

Hun og moren ble mottatt som helter med palestinske flagg, banner og jubelrop i Nabi Saleh.

– Motstandskampen fortsetter helt til okkupasjonen er over, sa Ahed Tamimi til de frammøtte.

– Jeg hilser alle som har støttet meg og saken min, la hun til, før hun sammen med resten av familien fortsatte til Ramallah for å besøke graven til palestinernes tidligere president Yasser Arafat.

LØSLATT: Ahed Tamimi (17) klemmer en slektning da hun ankommer landsbyen Nebi Saleh nær Ramallah. Foto: AP Photo/Nasser Nasser)
 

Internasjonal kritikk

Israels behandling av Tamimi har vakt internasjonale reaksjoner og har blant annet resultert i kritikk fra FNs høykommissær for menneskerettigheter.

EU har uttrykt generell bekymring for Israels fengslinger av mindreårige som Tamimi, og Amnesty International har krevd henne løslatt.

– Ahed Tamimi har ikke gjort noe som kan rettferdiggjøre fengslingen av en 16 år gammel jente, slo Magdalena Mughrabi i Amnesty fast da hun ble stilt for retten.

300

Over 300 mindreårige palestinere soner for tiden dommer i israelsk fangenskap, noe blant andre Norge stiller seg svært kritisk til.

– Et klart brudd på internasjonale konvensjoner, slo daværende utenriksminister Børge Brende (H) fast underet besøk i Israel i 2013.

Israelske politikere beskylder Tamimi for å være en palestinsk PR-agent, en agitator som bevisst lar seg filme mens hun provoserer israelske soldater.

Kunstnere bak Tamimi-portrett

Søndag ble det kjent at to italienere og en palestiner, som malte et gigantisk portrett av Tamimi, nå sitter i israelsk fangenskap.

To italienske og en palestinsk kunstner som denne uka malte dette portrettet av den palestinske aktivisten Ahed Tamimi på den israelske muren rundt Betlehem, satt søndag i israelsk fangenskap, anklaget for vandalisme. Foto: AP / NTB scanpix
De tre er pågrepet «mistenkt for å ha skadet og vandalisert sikkerhetsgjerdet i Betlehem-området», heter det i en kunngjøring fra israelske myndigheter.

Maleriet er 4 meter høyt, og ble trolig laget i slutten av juli.

De tre gatekunstnerne var maskerte da de malte portrettet av Tamimi, og de er ikke navngitt av Israel. Den ene av dem, italienske Jorit Agoch, bekrefter imidlertid på sin egen Facebook-side at han sitter i israelsk fangenskap.

isr-tamimi-løslatt,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,krig,midtøsten,Israel - Palestina,børge brende,ahed tamimi,amnesty,fn,eu,løslatt,fengsel,politi,youtube