ATEN: Bildet er tatt ved byen
...
ATEN: Bildet er tatt ved byen Mati øst for Aten. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix
Dødstallet stiger etter skogbranner i Hellas
Del
Minst 50 personer er omkommet i skogbrannene som herjer utenfor Aten. 26 av dem ble funnet nær havnebyen Rafina, ifølge Røde Kors.

Rafina ligger øst for Aten i et populært turistområde, rundt 40 kilometer fra den greske hovedstaden. Tidligere er det meldt at de fleste av de andre ofrene er funnet i Mati rett nord for Rafina.

– Her er det dessverre flest skadde, og også flest døde – folk som ikke klarte å flykte og ble fanget i hjemmene sine eller i biler, sa talsperson for myndighetene Dimitris Tzanakopoulos natt til tirsdag.

Over 100 personer, deriblant 16 barn, er skadd, ifølge ministeren. For flere av dem er tilstanden kritisk.

Tre danske turister som var savnet, var tirsdag morgen funnet i god behold. To av dem, blant annet ei seks år gammel jente, er lagt inn på sykehus til observasjon. I alt er 39 dansker evakuert fra et hotell nord for Rafina, melder Ritzau.

Unntakstilstand

Myndighetene i Hellas har erklært unntakstilstand i østlige og vestlige områder av Stor-Aten, og sent mandag returnerte statsminister Alexis Tsipras fra et besøk i Bosnia for å kunne overvåke situasjonen.

– Vi kjemper mot noe helt ute av proporsjoner, sa statsministeren, som ifølge nyhetsbyrået DPA antydet at brannene kan ha blitt påsatt.

Tirsdag morgen opplyste Miltiadis Mylonas, visedirektør i ambulansetjenesten, at dødstallet er ventet å fortsette å stige.

Bildet er tatt ved byen Mati øst for Aten. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix
 

– Det kom overraskende på folk, og det skjedde veldig fort. I tillegg så brøt brannene ut på så mange fronter, så alt dette er faktorer som har gjort situasjonen ekstremt vanskelig, sier Mylonas.

Han sier myndighetene er i ferd med å identifisere ofrene og varsle pårørende.

Ber om hjelp

Skogbranner er ikke uvanlig i Hellas, men ekstrem tørke og kraftig vind har ført til at det har tatt godt fyr i bartrær. Den første brannen brøt ut i en furuskog nær kystbyen Kineta, vest for Aten. Brannfly, helikoptre, flere titall kjøretøy og 600 brannmannskaper deltar i slukkingsarbeidet, og forsterkninger er sendt fra hele Hellas.

Den andre brannen brøt ut mandag ettermiddag i Penteli-området nordøst for Aten.

Greske myndigheter har bedt EU om å bistå i slukningsarbeidet og har etterlyst assistanse på land og i luften. Kypros har tilbudt seg å sende både brannbiler og brannmannskap. Israel har også tatt kontakt med greske myndigheter og sagt de vil bistå med hva enn som trengs, melder The Jerusalem Post .

Boliger ødelagt

En ordfører opplyser til Reuters at han har sett minst 100 boliger bli slukt av flammene, samt over 200 brennende biler.

Myndighetene i landet oppfordrer alle i området til å evakuere.

– Folk bør bare dra, låse hjemmene sine og bare dra. Man tåler ikke så mye røyk over så lang tid. Dette er en ekstrem situasjon, sa Achilleas Tzouvaras, en lokal brannsjef, i et TV-intervju sent mandag.

Tidligere på dagen måtte kystvakten sende en patruljebåt for å redde folk som ble fanget på en strand av flammene. De måtte også evakuere en sommerleir for barn like ved brannen.

paywall