KrF-leder Knut Arild Hareide m
...
KrF-leder Knut Arild Hareide mener Norge burde benyttet seg av reservasjonsretten i EØS-avtalen oftere. Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.
Hareide mener Norge bør bruke reservasjonsretten oftere
Del
KrF-leder Knut Arild Hareide mener tilliten til EØS-avtalen vil styrkes dersom Norge bruker reservasjonsretten.

– Vi har nå sagt ja til 11.000 direktiver på vel 25 år og ikke nei til ett. Jeg tror at bevisstheten rundt EØS-avtalen hadde vært styrket i det norske folk om vi hadde brukt retten til å si nei noen ganger, sier Hareide til Aftenposten.

To ganger på kort tid har KrF stemt imot viktige utvidelser av EØS-avtalen. Sist gang var i vinter da partiet sa nei til at Norge skulle slutte seg til energibyrået Acer. Partiet var også negativt til Norges tilslutning til EUs bank- og finanstilsyn. Likevel går ikke Hareide med på at partiet er på glid vekk fra sin støtte til EØS-avtalen.

– Vi forlater ikke EØS-linjen. KrF er genuint opptatt av EØS, sier Hareide.

KrF har vært regnet som selve EØS-partiet, og de siste 18 årene har partiet bare sagt nei til om lag ett direktiv i hver stortingsperiode. Reservasjonsretten må brukes med forsiktighet, mener Hareide.

– Det er en grense for hvor mange ganger vi kan si nei. Men jeg avviser NHOs argumentasjon om at ethvert nei setter hele avtalen til side, sier KrF-lederen og kaller NHOs argumenter propaganda.

– Sier vi nei, vil vi være i en dialog med EU om løsninger. Så må vi vurdere om de løsningene vi kan få til, er bedre enn direktivet, eller om vi er bedre tjent med å si ja til direktivet. Poenget er at vi på alle disse årene ikke har forsøkt dette, sier Hareide.

hareide-eøs-avtalen,innenriks,nyheter,politikk,økonomisk politikk,norge,Riksnyheter,knut arild hareide,krf,kristelig folkeparti,eøs,acer,eu,nho,aftenposten,reservasjonsretten,reservasjon,reservasjonsrett