Illustrasjonsfoto: Berit Roald
...
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Mann fengslet i ti dager for drapstrusler mot journalister
Del
Oslo tingrett har varetektsfengslet en mann som skal ha truet journalister og en samfunnsdebattant på livet. Den siktede nekter straffskyld.

Fengslingsperioden på ti dager med besøkskontroll er kortere enn politiets begjæring, som var fire ukers fengsling.

Den siktede er en oslomann i 30-årene. Advokaten hans, Mette Yvonne Larsen, sier til NTB at hennes klient er sterkt imot terrorisme og trusler som virkemiddel.

– Han har ikke noe mot journalister eller homofile. Han er praktiserende muslim, men det er det mange som er, samtidig som de liker journalister, sier Larsen.

Nekter straffskyld

Advokaten legger til at mannen på sosiale medier har uttrykt seg kritisk om IS og terrorister. Dette er bakgrunnen for hans påstand om at han er blitt hacket av noen som er uenige med ham selv og hans trosretning innen islam.

– Hans IP-adresse er på en ruter. Vi vet alle at det finnes metoder, og han mener at noen har hevnet seg på ham fordi han har uttalt seg kritisk til de som ødelegger islam, sier Larsen.

Drapstrusler

– Vi etterforsker disse påstandene, sier aktor Per Niklas Hafsmo i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Han betegner truslene, som skal være framsatt i eposter sendt til journalister i to ulike mediehus og en muslimsk samfunnsdebattant, som svært grove.

– Innholdet går ut på at det skal skytes inne på medieforetakene, og at journalister skal drepes. I tillegg er det blitt framstilt trusler mot en muslim som har stått fram som homofil. Innholdet i eposten tilsier at vedkommende skulle drepes, sier Hafsmo til NTB.

Han er skuffet over at politiet ikke fikk medhold i begjæringen om å fire ukers fengsling og sier de vil ta betenkningstid.

PST konfiskerte utstyr

Politiets beredskapstropp brøt seg inn i leiligheten til den siktede og gjennomførte pågripelsen i helga. Hafsmo opplyser at politiet har konfiskert elektronisk utstyr fra mannen. De har ikke funnet noe våpen.

– Vi kommer til å gå gjennom datamaskinen hans de nærmeste dagene og ha siktedes forklaring for øye. Avdekker vi noe som tyder på at forklaringen stemmer, skal vi bringe det fram. I så fall står vi overfor en enda alvorligere sak, sier Hafsmo.

Seks års strafferamme

Mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 117, som gjelder den som «ved bruk av makt, vold eller trusler, eller på annen ulovlig og organisert måte, griper inn i virksomheten til viktige samfunnsinstitusjoner som for eksempel en offentlig myndighet, et politisk parti eller et medieforetak».

Strafferammen er seks års fengsel.

oslo-trusler-medier,innenriks,nyheter,Kriminalitet og rettsvesen,politi,norge,Riksnyheter,drapstrusler,trusler,trussel,oslo tingrett,journalistikk,mette yvonne larsen,homofili,isis,isil,islamsk stat,den islamske staten,islam,muslim,per niklas hafsmo,pst,politiets sikkerhetstjeneste