Tyrkias president Recep Tayyip
...
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan får styrket sin makt når han om få dager blir tatt i ed for en ny periode. Foto: AP / NTB scanpix
Erdogan får overført mer makt
Del
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans rolle blir nå styrket etter at det onsdag ble utstedt et dekret som overfører mer makt til presidenten.

Dekretet ble utstedt onsdag morgen, i tråd med Tyrkias overgang til et styresett med mer direkte presidentstyre – og mindre makt til representantene i nasjonalforsamlingen, melder Reuters .

Dekretet omfatter endringer i lovverk som omfatter perioden fra 1924 til 2017 og innebærer blant annet at statsministerens kontor blir nedlagt. Presidenten selv skal fra nå av kunne danne og regulere departementer, og kan kvitte seg med offentlig ansatte uten å måtte gå via nasjonalforsamlingen.

Endringene i onsdagens dekret trer i kraft når Erdogan blir tatt i ed for en ny presidentperiode. Trolig vil det skje i nasjonalforsamlingen 8. eller 9. juli.

Etter kuppforsøket i for to år siden innførte Tyrkia unntakstilstand, og regjeringen har i denne perioden utstedt flere dekreter. Erdogan har lovet å oppheve unntakstilstanden nå som valget er over.

Onsdagens dekret kommer på plass etter forrige måneds valg på president og nasjonalforsamling. Dekretet er resultat av en folkeavstemning i april i fjor der folket, med knapt flertall, sa ja til å styrke presidentens makt.

Erdogan har vært statsminister eller president sammenhengende siden 2003.

paywall
paywall
paywall