BISKOP: Biskop og presens Helg
...
BISKOP: Biskop og presens Helga Haugland Byfuglien sier Den norske kirke tar avstand fra predikant Svein-Magne Pedersen sin virksomhet. Nå svarer han på kritikken. Fotocollage: f.v Carina Johansen / NTB Scanpix og Tore Hjalmar S. vik
Svein-Magne Pedersen: «Kirken tar betalt for begravelser»
Del
Biskop Helga Haugland Byfuglien sier til VG at Den norske kirke tar avstand til Svein-Magne Pedersen sin virksomhet. Nå svarer han på kritikken fra biskopen.

Lørdag morgen publiserte VG saken « Mirakelpredikantene ». Saken handler om predikantene Svein-Magne Pedersen og Tom-Roger Edvardsen og sine helbredelsesvirksomheter, som avisen har gransket i nesten ett år. 

Predikantene anklages blant annet for lovbrudd og å utnytte alvorlig syke mennesker, noe både Edvardsens og Pedersens advokater avviser på sine klienters vegne.

99 000

Saken har spredt seg gjennom Kristen-Norge og ført til flere leserinnlegg, og en fortløpende debatt på sosiale medier. VGs video om saken har i skrivende stund blitt sett av 99 000 mennesker. Flere politikere har også kommet på banen etter at artikkelen ble publisert.

Blant annet planlegger helseminister Bent Høie å gå gjennom lovverket som omhandler alternativ behandling. Han får støtte fra KrF-leder Knut Arild Hareide, som sier at han «tar sterk avstand fra virksomhet som gjør forbønn til en handelsvare».

Tirsdag kveld meldte VG at Forbrukertilsynet har sendt brev til predikantene. Der blir de bedt om å stanse markedsføringen av helbredelses-historiene .

Her er noen av sakene publisert i Dagen de siste dagene:

Latterliggjør kristendommen

I et intervju med VG tar biskop og preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, avstand fra mirakelpredikantene sin virksomhet.

– Jeg er veldig kritisk til at de henvender seg til syke mennesker, og langt på vei lover helbredelse. Først og fremst skaper det store forhåpninger. I tillegg kan det bidra til å latterliggjøre kristendommen... Vi tar avstand fra dette, og er svært kritiske til både metodene og det teologiske, sier hun til avisen .

«Kirken tar betalt for begravelser»

Nå har Svein Magne Pedersen svart biskopen i en e-post sendt til VG . Der skriver han blant annet:

«Teletorg er en frivillig ordning. Når man hører at det koster 14 kroner minuttet fra man får svar, kan man legge på og ta kontakt med meg på annen måte - uten å måtte betale (møter, brev og e-post). Kirken tar betalt for begravelser. Da må man jo kunne si at det er hjerterått mot de sørgende?»

Pedersen trekker videre frem utgifter knyttet til Teletorget, og viser til at det er en moderne måte å ta opp kollekt på.

«Jeg er 70 år og arbeider 70-timers uke. Møtene mine pleier å vare 13-14 timer, og varer til langt på natt. Å hevde at jeg er en som kynisk utnytter syke, faller på sin egen urimelighet. Jeg tar god tid med den enkelte, men jeg er ikke Gud og kan heller ikke love helbredelse».

mirakelpredikant,biskop,helga haugland byfuglien,den norske kirke,helbredelse,vg,avsløring,svein magne pedersen,tom roger edvardsen,kristen-norge,debatt,virksomhet,penger,leserinnlegg,facebook,knut arild hareide,bent høie,krf,intervju,syke,kristendommen,metode,teologi,teletorg