USAs utenriksminister Mike Pom
...
USAs utenriksminister Mike Pompeo, Sør-Koreas utenriksminister Kang Kyung-wha og Japans utenriksminister Taro Kono. Foto: Kim Hong-ji / Pool Photo via AP / NTB scanpix
Pompeo: Nord-Korea-sanksjoner heves kun etter fullstendig atomnedrustning
Del
USAs utenriksminister Mike Pompeo sier sanksjonene mot Nord-Korea kun blir hevet etter en fullstendig atomnedrustning.

På en pressekonferanse i Sør-Korea torsdag sa utenriksministeren også at Nord-Koreas leder Kim Jong-un har forstått at atomnedrustningen må skje raskt.

Uttalelsen kommer etter et møte mellom toppdiplomater fra Sør-Korea, USA og Japan som omhandlet denne ukens historiske møte mellom USAs president Donald Trump og Kim. På pressekonferansen uttalte også den sørkoreanske utenriksministeren Kang Kyung-wha at alliansen mellom Sør-Korea og USA er «mer robust enn noensinne».

I møtet lovet de hverandre at de sammen skal sikre at Nord-Korea skrinlegger sitt atomprogram.

Avmålt Pompeo

Trump hevdet møtet med Nord-Koreas leder var et historisk gjennombrudd i den største diplomatiske hendelsen i sitt presidentskap. Pompeo er mer avmålt. Han har uttalt at USA ønsker at Nord-Korea skal ta «store» steg mot atomnedrustning før Trumps presidentperiode er over i 2021.

Pompeo forsøker dermed å slå tilbake kritikk om at avtalen som Kim og Trump skrev under på i Singapore, ikke inneholder noen henvisning til verifisering av atomnedrustning i Nord-Korea. I forkant av toppmøtet hadde amerikanske myndigheter uttalt at nedrustningen må være «fullstendig, verifiserbar og irreversibel».

Trump tvitret onsdag Nord-Korea ikke lenger utgjør noen atomtrussel. Til tross for Trumps positive tone i kjølvannet av møtet er eksperter bekymret over at Kim ikke ga noen konkrete garantier på toppmøtet, samtidig som han sikret seg svært god publisitet.

Videre til Beijing

Senere torsdag er det ventet at Pompeo flyr til Beijing for å informere kinesiske myndigheter om innholdet i møtet mellom Trump og Kim.

Mens Kim så langt har kommet med få konkrete løfter, har Trump sagt at han ønsker å stanse de felles militærøvelsene til USA og Sør-Korea.

Utspillet vakte ikke bare glede i Nord-Korea, men høyst sannsynlig også i Kina. Kinesiske myndigheter har lenge ment at USA bør stanse øvelsene i Sør-Korea – parallelt med at Nord-Korea innstiller sitt atomprogram.

NTB-AFP

paywall
paywall
usa-nkorea-pompeo,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,asia,sør-korea,nord-korea,atomvåpen,atomavtale,mike pompeo,usa,donald trump,kim jong-un,kang kyung-wha