Israels statsminister Benjamin
...
Israels statsminister Benjamin Netanyahu var tirsdag på besøk hos Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris. De to er dypt uenige om atomavtalen med Iran. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix
Macron og Netanyahu på kollisjonskurs om Iran-avtalen 
Del
Israels statsminister Benjamin Netanyahu ba Frankrike trekke seg fra atomavtalen med Iran da han tirsdag møtte president Emmanuel Macron i Paris. 

Netanyahu, som fikk sitt ønske oppfylt da USA for få uker siden trakk seg fra avtalen, framholdt at den vil bryte sammen av seg selv.

– Jeg har bedt Frankrike trekke seg fra JCPOA (atomavtalen med Iran) fordi jeg helt grunnleggende mener at den vil bryte sammen av seg selv under vekten av økonomiske krefter, sa Netanyahu da han holdt en felles pressekonferanse med Macron.

De økonomiske kreftene Netanyahu viste til, skyldes USAs beslutning om å gjeninnføre sanksjoner mot Iran, noe som også vil kunne føre til at en rekke europeiske selskaper risikerer å bli rammet av sanksjonene og dermed slutter å investere i landet.

Frykter mer konflikt

Macron la på sin side ikke skjul på at han frykter en opptrapping i striden om atomavtalen. Han ba om at ingen gir etter for opptrappingen ettersom det kun vil føre til én ting: konflikt. Han sa også at han ikke ser hvordan det å skrote avtalen vil kunne føre til mer stabilitet i regionen.

– Hvordan kan man tenke at et totalt fravær av kontroll og forpliktelser er bedre enn rammeverket fra 2015, spurte Macron.

Frankrike forsøker sammen med Storbritannia, Tyskland, EU, Russland og Kina å redde avtalen. Israel har på sin side tatt til orde for en militær koalisjon mot Iran hvis landet trapper opp sitt atomprogram slik at det har mulighet til å produsere atomvåpen.

Nye sentrifuger

Tirsdag meldte iransk fjernsyn at landet ved hjelp av nye sentrifuger vil trappe opp sin kapasitet for å anrike uran, men ikke mer enn at det fortsatt er i tråd med atomavtalen som ble inngått i 2015.

Opptrappingen blir varslet dagen etter at Irans øverste leder Ali Khamenei fastslo at det ikke kommer på tale å fortsette med restriksjonene på atomprogrammet hvis det blir innført nye sanksjoner mot landet.

Avtalen er basert på at Iran godtar begrensninger på sitt atomprogram i bytte mot opphevelse av økonomiske sanksjoner.

NTB-AFP-AP

paywall
frank-macron-netanyahu,utenriks,nyheter,politikk,europa,midtøsten,Israel - Palestina,iran,emmanuel macron,benjamin netanyahu,israel,frankrike,atomvåpen,atomavtale,jcpoa,usa,storbritannia,tyskland,eu,russland,kina,ayatolla ali khamenei,ali khamenei