Nord-Koreas leder Kim Jong-un
...
Nord-Koreas leder Kim Jong-un har skrevet brev til sin amerikanske motpart Donald Trump og sendt sin betrodde medarbeider Kim Yong Chol (bildet) til Washington for å overlevere det. Foto: AP / NTB scanpix
Trump tok imot Kims utsending i Det hvite hus
Del
President Donald Trump tok fredag imot en høytstående utsending fra Kim Jong-un i Det hvite hus. Han hadde med et personlig brev fra den nordkoreanske lederen. 

Trump avlyste 24. mai et planlagt toppmøte med Kim, og langet ut mot den nordkoreanske lederen i et brev som ble offentliggjort av amerikanske medier.

I det personlige brevet anklaget han Kim for å ha vist et «voldsomt sinne» og «åpen fiendtlighet» og at det derfor ville være «upassende» å møte ham.

Få timer senere ombestemte Trump seg tilsynelatende og antydet at det planlagte toppmøtet i Singapore 12. juni likevel ville kunne finne sted.

Uforstående

Nord-Korea kommenterte ikke direkte innholdet i brevet fra Trump, men stilte seg uforstående til den amerikanske presidentens tilsynelatende avlysning av toppmøtet.

– Ytterst beklagelig, sa landets viseutenriksminister Kim Kye-gwan, som understreket at den nordkoreanske lederen når som helst er villig til å sette seg ned ansikt til ansikt med Trump.

Brev i bagasjen

Kims høyre hånd, den tidligere etterretningssjefen og generalen Kim Yong-chol, ankom onsdag New York, der han har hatt samtaler med utenriksminister Mike Pompeo.

Med seg i bagasjen hadde han også et personlig brev fra Kim til Trump, som han fredag tok med seg til Washington for å overlevere til den amerikanske presidenten.

Da Kim Yong-chol ankom Det hvite hus, ble han tatt imot av presidentens stabssjef John Kelly og nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton, som deretter fulgte ham til Det ovale kontor der Trump ventet.

Konstruktive samtaler

Pompeo opplyste torsdag at samtalene med den nordkoreanske utsendingen hadde vært konstruktive og at det var gjort reell framgang i arbeidet med å få i stand et toppmøte. Han hyllet også Kim Jong-un som «en ledertype som kan ta dristige avgjørelser».

Trump kommenterte også samtalene mellom Pompeo og Kim Yong-chol og hevdet at de gikk svært bra. Han sa også at han gledet seg til å lese brevet fra den nordkoreanske lederen.

– Jeg ser fram til å se hva som står i brevet, sa han torsdag.

paywall