Valgforsker Bernt Aardal tror
...
Valgforsker Bernt Aardal tror mye av årsaken til Aps problemer er at de har vanskeligheter med å fremstå som opposisjon til dagens regjering. Han mener Senterpartiet spiller den rollen bedre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Borgerlig flertall på ny måling
Del
Høyre står på stedet hvil og Frp faller, men det borgerlige flertallet berges av at både Venstre og KrF kryper over sperregrensen på ny partimåling.

Arbeiderpartiet gjør nok en dårlig måling med 23,6 prosent, som er 2,8 prosent bak Høyre og 3,8 prosent under valgresultatet i fjor høst.

Vinneren er Senterpartiet som går fram 0,9 prosentpoeng til 11,8 prosent. Frp er taperen med et fall på 1,4 prosentpoeng til 13,9 prosent på målingen Norstat har gjort for Vårt Land .

Alle endringene på målingen er innenfor feilmarginene.

Valgforsker Bernt Aardal peker på at det nettopp er stabilitet og små endringer som preger både denne og målingene fra andre institutter. I bakgrunnstallene leser han nå et tydelig mønster:

– Aps utfordring er mer og mer rødgrønn. Partiet har 19 prosent av velgerne sine på gjerdet, men store grupper fra forrige valg har nå tilhold i partier som Rødt, SV og Sp. De utgjør over 10 prosent av frafallet. Disse opplever nok om dagen at det er mer røre og dynamikk til venstre for Ap, sier Aardal.

Mandatberegningen gir MDG, SV og Rødt 20 mandater til sammen, like mange som Senterpartiet. Arbeiderpartiet får 42, men det holder ikke til flertall på Stortinget. Frp, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti får 87 mandater.

Oppslutningen til partiene fordeler seg slik: SV 6,8 (+0,4), Ap 23,6 (-0,4), Sp 11,8 (+ 0,9), KrF 4,2 (+0,5), Venstre 4,1 (+0,4), Høyre 26,4 (-), Frp 13,9 (-1,4), Rødt 4 (-) og MDG 2,7 (-0,2).

Målingen er basert på 929 intervjuer fra 22. til 28. mai.

NTB

parti-måling-vårt-land,innenriks,nyheter,politikk,Politiske partier,norge,Riksnyheter,borgerlig flertall,høyre,frp,venstre,arbeiderpartiet,senterpartiet,norstat,bernt aardal,krf,partimåling