KIRKESKIP: Galeasen "Adella" b
...
KIRKESKIP: Galeasen "Adella" blir kirkeskip under Arendalsuka i august. Kirkerådet skal fylle seilskuta med debatter, samtaler og ulike kulturinnslag. Foto: Adella.no
Kirkeskip til Arendalsuka
Del
– Kirken vil være tilstede der hvor folk er, for å vise at kirken er med deg, hele livet, sier Kirkerådet.

Kirkerådet i Den norske kirke har leid seilskuta, galeasen «Adella», tidligere kjent som «Missionær Skrefsrud» og vil under Arendalsuka den 13. - 18. august ankre opp som Kirkeskipet i Pollen, midt i Arendal, skriver Kirkerådet i en pressemelding.

– Arendalsuka omtaler seg som Norges største politiske møteplass. Kirken vil være tilstede der hvor folk er, for å vise at kirken er med deg, hele livet, sier kommunikasjonsdirektør Ingeborg Dybvig i Kirkerådet.

På programmet står debatter, samtaler, kulturinnslag og teaterforestillinger. Kulturminister Trine Skei Grande gjester båten onsdag 15. august, der hun både skal delta i en debatt om kirkens plass i dagens samfunn og ha en samtale med avtroppende Tunsberg-biskop Per Arne Dahl.

– Kirkeskipet blir en møteplass som er åpen for alle, med spennende innhold fra morgen til kveld i en hel uke, sier Dybvig.

Bioteknologi, kultur og kaffe

Preses Helga Haugland Byfuglien møter leder i Bioteknologirådet, Kristin Halvorsen til en samtale om bioteknologi. Flere av landets biskoper vil bidra i ulike debatter og samtaler. I tillegg kommer kultur- og konsertopplevelser.

– Vi legger opp til et innhold som skal gi gode opplevelser, ny innsikt og engasjement. Og selvsagt er kirkekaffen varm hele dagen, sier Dybvig. 

Kirken samarbeider med flere organisasjoner: Kirkens Nødhjelp, Sjømannskirken, Bibelselskapet og KA - Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter. De skal sørge for å fylle Kirkeskipet med godt innhold.

Alle arrangementer ombord på Kirkeskipet vil være gratis og åpent for alle.

Kirkerådet skriver at skipsdekket blir skrubbet og åpner for publikum allerede ved morgenkaffen - og landgangen heises ikke opp før den alkoholfrie nattkafeen, med konsert, avsluttes nærmere midnatt, hver kveld hele uka. 

Historisk skute

Seilskuta «Adella» ble ifølge  skutas nettsider  bygget i Ålesund i 1863 som slupp og gikk under navnet «Gidske» fram til 1891. 

Etter hvert som det ble økt behov for større skuter med bedre sjødyktighet i forbindelse med sildefisket i Norden ble «Gidske» ombygget til galeas i Kristiansund i 1891 og omdøpt til «Missionær Skrefsrud». Ombyggingen innebar at skuta fikk to master, ble kuttet tvers over ved akterstevnen og forlenget til 75 fot og fikk flat akterstevn.

Etter ombyggingen gikk skuta i den såkalte saltfiskfarten med klippfisk fra Lofoten til Bergen og saltlast tilbake til Lofoten.  

Under navnet «Misjonær Skrefsrud» var skuta hjemmehørende flere steder på Vestlandet, før hun som et av de siste seilfartøyer i fiskefarten fra Lofoten og sørover, lå til salgs i Bjugn i 1949 og ble kjøpt av en skipper fra Lista. Siden har skuta hatt flere eiere, blitt ombygget, oppusset og omdøpt til «Adella». 

paywall
paywall