Tyrkias president Recep Tayyip
...
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan talte mandag i tankesmia Chatham House i London, der han blant annet snakket om konsekvenser av USAs ambassadeflytting i Israel. Foto: AP / NTB scanpix
Erdogan: USA har mistet sin rolle som Midtøsten-mekler
Del
USAs ambassadenflytting i Israel gjør at landet ikke lenger har noen meklerposisjon i fredsprosessen i Midtøsten, mener Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

– USA har med det siste skrittet valgt å være del av problemet og ikke løsningen. Landet har mistet sin meklerrolle i fredsprosessen i Midtøsten, sa Erdogan i en tale i tankesmia Chatham House i London mandag ettermiddag.

Erdogan kalte beslutningen om å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem «svært, svært uheldig». Presidenten advarte om at flyttingen kan bidra til «å øke spenningen og fyre opp under en enda større brann mellom partene».

Erdogan oppfordret verdenssamfunnet til «rask handling for å få slutt på Israels økende aggresjon». Ambassadeflyttingen er i strid med internasjonalt lovverk og FN-resolusjoner, sa presidenten.

Erdogans tale fant samme dag som israelske soldater skjøt og drepte minst 43 palestinere og såret om lag 1.700 langs grensen mot Israel. Over 35.000 palestinere protesterte i grenseområdene samme dag som USA åpnet ambassaden i Jerusalem.

Både Israel og palestinerne gjør krav på Jerusalem som sin hovedstad.

– Etableringen av en uavhengig palestinsk stat med Jerusalem som dens hovedstad er den eneste måten man kan skape varig fred og stabilitet på, sa Erdogan.

utenriks,nyheter,midtøsten,israel,usa,recep tayyip erdogan,chatham house,london,jerusalem,fn