VANT: Israel vant Eurovision S
...
VANT: Israel vant Eurovision Song Contest 2018 med 529 poeng. Foto: AP Photo/Armando Franca
Israel vant Eurovision Song Contest 2018
Del
Alexander Rybak og låten "That's How You Write a Song" endte som nummer 15 i Eurovision-finalen. Israel gikk til topps.

Det var spennende til siste slutt lørdag kveld, til slutt sto det mellom Kypros og Israel.

Israelske Netta Barzilai (25) vant med sangen «Toy». Det er første seier på tjue år for Israel, og den fjerde totalt.  Israel fikk totalt 529 poeng, 212 poeng fra juryen, og 317 fra folket.

– Neste gang i Jerusalem

– Tusen takk for at dere aksepterer forskjeller mellom oss, takk for at dere feirer ulikheter. Jeg elsker landet mitt, neste gang i Jerusalem! sa Netta etter seieren lørdag kveld.

Dermed går neste års finale i Israel.

Israel lå lenge på topp hos bookmakerne, men den siste uken ble landet passert av Kypros. Likevel holdt det til seier takket være folkestemmene.

Israel har vunnet Eurovision tidligere i 1978, 1979 og 1998.

Østerrike ble nummer tre, etterfulgt av Tyskland, Italia, Tsjekkia, Sverige, Estland, Danmark, Moldova, Albania, Litauen, Frankrike og Bulgaria. Norge endte på 15.plass.

Se musikkvideoen til Israels «Toy» her:

 

I et intervju med den britiske avisen The Sun før konkurransen sa Netta at sanget «Toy» handler om å være seg selv, kvinners rettigheter, pakket inn i en miks av farger og glede.

#Metoo

Sangen er også inspirert av #Metoo-bevegelsen.

– Sangen er #Metoo, men den er oppbyggende for alle, og alle kan kjenne seg igjen i den, sier hun i et intervju med avisen .

Netta synger blant annet «Wonder woman don´t you ever forget, you´re divine and he´s about to regret. I´m not your toy. You stupid boy».

Hele sangen er på engelsk, unntatt setningen «Ani lo booba», som betyr «jeg er ingen dukke».

Gratulasjoner

Etter seieren strømmet reaksjonene inn på sosiale medier.

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, gratulerer Netta på Twitter-siden sin:

«Netta, du har brakt stor respekt for staten Israel! Neste år i Jerusalem».

Israelske Gal Gadot, én skuespiller kjent for å spille hovedrollen i filmen «Wonder Woman», gratulerer også Netta på sin Instagram-konto.

«Ja! Jeg er så glad på dine vegne Netta. Gratulerer med seieren i Eurovision 2018! Du representerer det vidunderlige i kvinner. Så mye sannhet, selvtillit og talent. Du står for mangfold, og bringer lys inn i verden», skriver hun.

ISRAEL: Israelske Netta Barzilai (25) vant Eurovision med sangen «Toy». Dette skriver hun på Twitter like etter seieren lørdag kveld. Foto: Skjermpdump

Boikott

Men ikke alle er fornøyd med at Israel vant konkurransen. Like etter seieren strømmet sosiale medier og kommentarfelt over med reaksjoner som var langt fra positive.

Hets, kritikk, sjokk og flere oppfordringer til boikott av programmet neste år. Mange kritiserte blant annet juryene i ulike land for at Israel fikk så mange stemmer.

I en kommentar i Aftenposten skriver kulturjournalist Robert Hofttun Gjestad blant annet: «Dermed blir det tur til Israel for hele dette sirkuset neste år. På veien frem dit kommer det garantert til å bli mange runder med storpolitikk, Palestina-konflikt og oppfordringer om kulturell boikott».

15. plass for Norge

Alexander Rybak og låten «That's How You Write a Song» fikk 144 poeng totalt, 60 fra jury, og 84 folkestemmer. Rybak har selv skrevet låten, som tok en suveren seier i den norske finalen tidligere i år.

– Nå storkoste jeg meg på scenen! Dette er et minne jeg er så takknemlig for å ta med meg videre uansett hvor det bærer, sa han via NRKs pressekontakter etter framføringen.

Rybak var artist nummer sju av de 26 i aksjon i Altice Arena lørdag kveld.

GLAD: Netta fra Israel feirer seieren i Eurovision Song Contest etter finalen i Lisboa lørdag kveld. Foto: AP Photo/Armando Franca
 

Scenenstorming

Det var tilløp til dramatikk under showet da en mann stormet scenen under Storbritannias framføring – talende nok av låten "Storm". Mannen tok mikrofonen fra sangeren SuRie, som var artist nummer ni på scenen.

– EBU beklager at scenen ble stormet under Storbritannias framføring under finalen i Eurovision Song Contest i Lisboa i kveld. Den ansvarlige personen er nå i politiets varetekt, heter det i en uttalelse fra Den europeiske kringkastingsunionen.

Den britiske sangeren og landets delegasjonen ble tilbudt å få framføre sangen på ny, men ifølge EBU var de veldig fornøyd med gjennomføringen og så ingen grunn til å gå på scenen igjen.

Det er ikke første gang Eurovision-showet forstyrres på denne måten. Under finalen i Telenor Arena i 2010 klarte mannen som kaller seg Jimmy Jump, å komme seg forbi vaktene, før han ble tatt hånd om.

Fjorårets vinner sang

Årets konkurranse ble arrangert i Lisboa, etter at portugisiske Salvador Sobral sang landet til topps med låten «Amar pelos dois» i fjorårets finale. Han opptrådte under showet lørdag, til tross for å ha gjennomgått en hjertetransplantasjon i desember.

VANT: Netta får Eurovision-trofeet fra fjorårets vinner, Salvador Sobral fra Portugal. Foto: AP Photo/Armando Franca
I år deltok 43 land, noe som er tangering av rekorden fra 2008 og 2011. Semifinalene gikk av stabelen tirsdag og torsdag, og av de nordiske landene er det bare Island som ikke ble med videre.

eurovision,kypros,israel,sang,musikk,alexander rybak,lisa børud,metoo,lisboa,portugal,eurovision song contest,netta barzilai,seier,benjamin netanyahu,jerusalem,gal gadot,usa-wonder-woman-rekord,eurovision-norge-sverige-poeng,jury,scene,glad,følelser,europa,twitter,facebook,finale,sverige,danmark,estland,italia,musikkvideo,the sun,kvinner,rettigheter,makt,farger,rytme,PRM-Rytmeklubben-signerer-med,favoritt,skuespiller,talent,mangfold,tv,nrk,seere,stemmer,salvador sobral