Rødt-leder Bjørnar Moxnes vill
...
Rødt-leder Bjørnar Moxnes ville ha ledet en stortingsgruppe på åtte representanter dersom gjennomsnittet av de nasjonale målingene for april hadde blitt valgresultatet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Rødgrønt flertall på målingene i april
Del
Gjennomsnittet av meningsmålingene for april viser rødgrønt flertall på Stortinget for første gang siden august i fjor. Rødts vekst er hovedforklaringen.

For første gang bryter Rødt sperregrensen for utjevningsmandater på 4 prosent i snittmålingene for april. Med en oppslutning på 4,3 prosent ville Bjørnar Moxnes fått følge av ytterligere sju stortingsrepresentanter fra fløypartiet til venstre.

– April 2018 er historisk for Rødt. Med Rødt over og Venstre under sperregrensen er det nå rødgrønt flertall, sier Johan Giertsen i Poll of polls til NTB.

Han mener Rødts vekst har potensial til å påvirke norsk politikk på en ganske grunnleggende måte.

Taktisk stemmegivning

Ifølge nettstedets gjennomsnittsberegninger av sju nasjonale meningsmålinger i april samler Ap, Sp, SV, Rødt og MDG 85 mandater, mens de tre regjeringspartiene og KrF må nøye seg med 84.

Det er første gang siden august 2017 at snittberegningene viser rødgrønt flertall. Men Rødts brudd med sperregrensen er det mest spennende akkurat nå, mener Giertsen.

– At Rødt så tydelig står for den rødgrønne veksten, har potensial til å påvirke norsk politikk mer grunnleggende og langsiktig, sier han.

At Venstre ligger like under sperregrensen og at KrF og Rødt er like over 4-prosentmarkøren, åpner ifølge Giertsen for formidabel taktisk stemmegivning ved stortingsvalget i 2021.

Høyre tilbake

Høyre har kraftigst tilbakegang på snittmålingen. Partiet gikk tilbake 1,2 prosentpoeng fra mars til april til en oppslutning på 25,8 prosent. Høyre er imidlertid fortsatt største parti foran Ap, som noterer 23,8 prosent.

– Snittet i april bekrefter at Fremskrittspartiet og Rødt ble vinnerne etter mistillitsforslaget mot daværende justisminister Sylvi Listhaug (Frp) i mars, sier Giertsen.

Frp og SV går svakt fram til en oppslutning på henholdsvis 15,8 prosent og 7,3 prosent. Senterpartiet går tilbake 0,4 prosentpoeng til 10,9 prosent, mens KrF og MDG så å si står på stedet hvil med en oppslutning å henholdsvis 4,2 prosent og 2,8 prosent.

meningsmålinger-april,innenriks,nyheter,politikk,norge,Riksnyheter,partimåling,stortinget,rødt,johan giertsen,mdg,krf,venstre,høyre,sylvi listhaug