Palestinernes president Mahmou
...
Palestinernes president Mahmoud Abbas høster sterk kritikk etter en tale der han hevdet at holocaust Foto: NTB scanpix
Abbas i hardt vær etter holocaust-uttalelse
Del
Palestinernes president Mahmoud Abbas anklages for antisemittisme etter en tale der han snakket om bakgrunnen for jødehatet som ledet til holocaust. 

Den 82 år gamle presidenten kom med uttalelsen under et møte i Det palestinske nasjonalrådet i Ramallah på den okkuperte Vestbredden mandag kveld.

– Fra det 11. århundre og fram til holocaust som fant sted i Tyskland, opplevde jødene som flyttet til Vest- og Øst-Europa massakrer hvert 10. til 15. år. Hvorfor skjedde dette? De sier at «det er fordi vi er jøder», sa Abbas til PLOs øverste organ.

 

I en tale til det palestinske nasjonalrådet sa Mahmoud Abbas at folkemordet på jødene under andre verdenskrig var et...

Publisert av Dagen   2. mai 2018

 

Han siterte deretter fra tre bøker skrevet av jødiske forfattere og hevdet at disse beviser at hatet mot jøder i Europa ikke skyldes religion, men ble forårsaket av jødenes sosiale funksjon i samfunnet.

Han utdypet dette og sa at han med sosial funksjon siktet til de europeiske jødenes bank- og utlånsvirksomhet og hevdet at jøder i arabiske land ikke opplevde forfølgelse i samme omfang.

Abbas gjentok i talen også påstanden han kom med i januar, om at Israel er et «koloni-prosjekt» som ble oppmuntret av europeere som ønsket å bli kvitt jødene.

– Holocaust-fornekter

Reaksjonene på tirsdagens tale, lot ikke vente på seg.

– En holocaust-fornekter er og blir åpenbart en holocaust-fornekter, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en kommentar.

Andre israelske statsråder langt ute på høyresiden anklager Abbas for antisemittisme, blant dem utdanningsminister Naftali Bennett.

– Abbas er fullstendig gjennomsyret av antisemittisme – fra topp til tå. Abbas fyller den neste generasjonen med antisemittismens gift, sier Bennett.

– Et nytt lavmål

USAs ambassadør i Israel, David Friedman, kaller talen «et nytt lavmål» fra Abbas og hevder at den palestinske presidenten med sin uttalelse i realiteten gir jødene skylden for holocaust.

FNs Midtøsten-utsending Nikolaj Mladenov kaller den palestinske presidentens uttalelse «foraktfull og antisemittisk».

– Slike uttalelser er uakseptable, de er dypt urovekkende og de tjener verken det palestinske folk eller freden i Midtøsten, heter det i en kunngjøring fra Mladenov.

Uakseptabelt

– Talen palestinernes president Mahmoud Abbas holdt 30. april, inneholdt uakseptable uttalelser om holocausts opprinnelse og Israels legitimitet. Slik retorikk tjener bare dem som ikke ønsker en tostatsløsning, heter det i en kunngjøring fra EU.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström, som selv har blitt anklaget for antisemittisme etter å ha kritisert israelske menneskerettsbrudd, kaller også Abbas' tale uakseptabel.

– Sverige og EU engasjerer seg fortsatt for å bekjempe alle former for antisemittisme og alle forsøk på å unnskylde, rettferdiggjøre eller trivialisere jødeutryddelsen, tvitrer hun.

Doktoravhandling

Abbas har tidligere måttet tåle kritikk for sine uttalelser om holocaust, blant annet i forbindelse med doktoravhandlingen han skrev ved Patrice Lumumba-universitetet i Moskva på begynnelsen av 1980-tallet.

Avhandlingen hadde tittelen «Den andre siden: Den hemmelige forbindelsen mellom nazisme og sionisme» og anklaget sionistbevegelsen for å ha samarbeidet med nazistene før og under andre verdenskrig.

Abbas hevdet også at anslaget over hvor mange jøder som ble drept under holocaust – 6 millioner – er for høyt, men han har aldri benektet at holocaust fant sted.

I 2014 omtalte Abbas nazistenes massedrap på jøder under andre verdenskrig som «den mest avskyelige forbrytelsen i moderne tid».

utenriks,nyheter,politikk,jødedom,midtøsten,europa,mahmoud abbas,ramallah,benjamin netanyahu,david friedman,fn,nikolaj mladenov,eu,margot wallström,sverige,patrice lumumba,nazisme