Orban jublet over valgseieren
...
Orban jublet over valgseieren da han møtte sine støttespillere etter at valgresultatet var klart. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB scanpix.
Orbán jubler over «historisk valgseier»
Del
Ungarns statsminister Viktor Orbán strammer grepet om makten med en solid valgseier. EU vil neppe se lystig på utfallet. 

Orban selv erklærte valgseieren for «historisk» da han talte til sine tilhengere etter at resultatet var klart søndag kveld.

– Vi vant. Kjære venner, vi har en stor kamp bak oss, vi sikret en historisk seier. Vi har en mulighet, vi skapte oss en mulighet til å beskytte Ungarn, sa Orbán.

Da 98,5 prosent av stemmene var talt opp, lå Orbáns parti Fidesz og samarbeidspartneren KDNP an til å få 133 av de 199 setene i nasjonalforsamlingen.

Det vil sikre dem to tredeler av setene – et såkalt superflertall som gjør det mulig å endre grunnloven.

EU-kritisk

Orbán har lenge fremmet en politikk som har ført ham på kollisjonskurs med EU.

Blant annet har han fått kritikk for å gjennomføre endringer som har svekket medienes og domstolenes uavhengighet. Mellom 2011 og 2013 gjennomførte han også en reform i valgloven, slik at valgsystemet sikrer at det største partiet, som de siste årene klart har vært Fidesz, får makten.

Polen har vært en nær alliert av Ungarn i konfliktene med EU, og Polens statsminister Mateusz Morawiecki gratulerer Orbán med seieren. «Veien til reform er aldri enkel», skriver Morawiecki på Twitter. «Men støtten fra flertallet viser at innsatsen er bryet verdt.»

– En svulst

Valgseieren ventes derimot å vekke uro i flere andre europeiske land.

Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn advarer mot det han kaller en «svulst» i Europa som Tyskland, Frankrike og andre EU-land nå må stå opp for å bekjempe.

– I dag er det Ungarn og Polen. I morgen kan det være andre land i Øst- og Sentral-Europa, eller til og med et stort land som var med på å grunnlegge EU, som får smak for å undergrave verdier og spre frykt, advarer han i tyske Die Welt.

Sterkt mandat

Orbán er populær i Ungarn og kan vise til både solid økonomisk fremgang og lav arbeidsledighet. Men det er hans syn på innvandring, og spesielt på muslimske innvandrere, som utgjør hovedbjelken i hans popularitet.

Fidesz ligger alene an til å få en oppslutning på 48,8 prosent i valget. Valgdeltakelsen var på rundt 68,8 prosent.

Forsker Göran von Sydow ved Svenska institutet för europapolitiska studier, konstaterer at det er snakk om en reell seier for Fidesz og Orbán. Regjeringspartier mister vanligvis støtte ved valg, men Fidesz beholder sin stilling, påpeker han.

– Og man gjør det i et valg med høy deltakelse, så det blir et veldig sterkt politisk mandat, sier Sydow til svenske TT.

Nederlag for opposisjonen

I sin siste valgkamptale lovte Orbán å beskytte ungarerne mot innvandring.

– Migrasjon er som rust som sakte, men sikkert vil fortære Ungarn, sa han fredag.

Opposisjonspartiene håpte å unngå at Orbán sikret seg superflertall, men de klarte ikke oppgaven. I forrige periode var Orbáns allianse akkurat under grensen for superflertallet, mens den hadde det etter valget i 2010.

Største opposisjonsparti blir Jobbik på ytre høyre, som får 19,8 prosents oppslutning. Sosialistpartiet ligger på tredjeplass med 12,4 prosent.

ungarn-valgresultat,utenriks,nyheter,politikk,valg,europa,ungarn,viktor orban,utenrikspolitikk,eu,polen,mateusz morawiecki,jean asselborn,göran von sydow