Sylvi Listhaug (Frp) gikk av s
...
Sylvi Listhaug (Frp) gikk av som justisminister med å anklage Arbeiderpartiet, Ap-leder Jonas Gahr Støre og KrF. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Listhaug går, men tier ikke
Del
Sylvi Listhaugs (Frp) offensive avgang som justisminister utløste krav i Stortinget om anstendig debatt og påstander om uanstendig oppførsel. 

HVA NÅ? I morges gikk Sylvi Listhaug (Frp) av som justisminister, etter en svært innholdsrik uke i norsk politikk. Hva...

Posted by Dagen on  20. mars 2018

Gikk av

– Når alle leser referatet fra dagens debatt, kan de tenke over om de bidro til anstendig debattform, oppsummerte statsminister Erna Solberg (H) i ordvekslingen i Stortinget tirsdag.

Solberg tar avstand fra Listhaugs påstand om at mistillitsforslaget mot henne er et forsøk på å kneble ytringsfriheten. Under en pressekonferanse i statsministerboligen tirsdag morgen gjorde Solberg det klart at hun heller ikke deler Listhaugs beskrivelse av norsk politikk de siste dagene som en barnehage.

– Men det er kanskje flere som bør tenke gjennom sin retorikk, sa hun i debatten.

 

– Sylvi Listhaug (Frp) gikk på pressekonferansen i morges rett i strupen på Jonas Gahr Støre. Han er helt uegnet til å...

Posted by Dagen on  20. mars 2018

 

– Stakk ikke dypt

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener på sin side at Listhaugs uttalelser dokumenterer at mistillitsforslaget som førte til hennes angivelig frivillige avgang, er godt begrunnet.

– Hun har vist at hun fortsatt ikke forstår hvorfor det opprinnelige Facebook-innlegget var så spekulativt og potensielt farlig, sa Støre.

– Hun viser at unnskyldningen hun ga her i salen, ikke stakk dypt, tilføyde han.

 

 

Espen Teigen hadde blant annet ansvar for Sylvis Listhaugs kontoer i sosiale medier. Nå slutter han i jobben som...

Posted by Dagen on  20. mars 2018

 

– Støre over streken

Fremskrittspartiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi gikk til direkte motangrep. Han beklaget at Listhaug valgte å trekke seg etter massivt press og en «heksejakt».

– Når Støre sier at Sylvi bevisst og kalkulert nører oppunder det hatet som tok så mange liv 22. juli, da går han over streken for en anstendig debatt. Og når han kaller landets statsminister for feig, går han over streken, sa Limi.

 

– Saken handler om tillit, tilliten ute i samfunnet. Tilliten mellom folk, tilliten mellom folk og politikere, tilliten...

Posted by Dagen on  20. mars 2018

 

Forsto ikke alvoret

Tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondevik mener at Listhaug ikke har skjønt alvoret:

– Når hun kaller norsk politikk en barnehage, så har hun et stykke å gå. Hun har ikke skjønt alvoret, og dette bekrefter bare nødvendigheten av at hun gikk av, sier veteranen til TV 2.

Bondevik roser KrFs rolle i det politiske dramaet som har utspilt seg de siste dagene, der utgangen ble slik KrF ønsket: Justisministeren gikk av og Solberg ble sittende som statsminister.

 

– Målet i valgkampen var å holde Støre vekk fra statsministers kontor, og det er fortsatt målet, sier Sylvi Listhaug. I...

Posted by Dagen on  20. mars 2018

 

Trusler og heksebrenning

Det siste døgnet har både Støre og KrF-leder Knut Arild Hareide ifølge flere medier mottatt drapstrusler. Støre har nå følge av livvakter fra PST for første gang etter valget i fjor høst.

– Det er veldig trist. Dessverre har det med ujevne mellomrom vært drapstrusler i opphetede politiske debatter mot det politiske lederskapet, sier Solberg til NTB.

– Saken om Listhaug og heksebrenning jeg refererte på talerstolen, er ikke fra den løpende debatten, men en tidligere hendelse. Derfor ble det feil, det beklager jeg, skrev hun.

 

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 

– KrF uten ryggrad

Hovedpersonen selv lover å ikke gå stille i dørene når hun vender tilbake til Stortinget som Frp-representant. Tvert om skal hun fortsette å være seg selv og si det hun mener.

At det var KrF som til sist sørget for at det ble flertall i Stortinget som uttrykte mistillit mot henne, kommenterte hun på følgende måte:

– Jeg opplever KrF som et parti totalt uten ryggrad, uten styring og uten noen vei videre.

Åpner for comeback

Solberg åpnet pressekonferansen tirsdag med å åpne for at Listhaug kan komme tilbake rundt kongens bord ved å beskrive henne som en hardtarbeidende politiker som setter preg på de sakene hun jobber med.

– Det er ikke til hinder for henne når det gjelder å komme tilbake som statsråd senere i denne regjeringen, sa statsministeren.

Listhaug ga Solberg beskjed om sin avgang mandag kveld.

Inn kommer fiskeriminister Per Sandberg (Frp) som konstituert ny justisminister.

Etter det NTB forstår er det ennå ikke formelt avgjort om han skal ha jobben på permanent basis. Uansett vil han fortsette som fiskeriminister inntil videre, etter det NTB får opplyst.

 

 

listhaug-hoved-samle,innenriks,nyheter,politikk,norge,oslo,Riksnyheter