Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
...
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / NTB scanpix
Terrortiltalte Akilov for retten i Sverige
Del
Usbekiske Rakhmat Akilov, som sto bak fjorårets dødelige lastebilangrep i Stockholm, er på plass i tingretten i Stockholm. Han risikerer livstidsdom.

Fem personer ble drept og 14 såret da Akilov kapret en lastebil og kjørte den nedover Drottninggatan i sentrum av Stockholm i april i fjor.

Den 39 år gamle usbekiske bygningsarbeideren hadde søkt asyl i Sverige, men fått avslag. Angrepet var ifølge tiltalen trolig en hevnaksjon for dette.

Påtalemyndigheten vil legge ned påstand om livsvarig fengsel og utvisning. Et omfattende bevismateriale skal gjennomgås og rundt 100 vitner skal høres i saken.

Rettssaken startet tirsdag. Denne uken er det satt av tre dager, om nødvendig fire, til aktor, forsvarer og de pårørendes advokat.

Akilov skal ta plass i vitneboksen tirsdag 20. februar, det vil si under rettssakens andre uke. Det er satt av tre dager med avhør av Akilov.

– Jeg tror det er av sikkerhetshensyn. Det er en smule underlig om en tiltalt i en så viktig sak som dette kommer på plass så sent i prosessen, sier rettsekspert Sven-Erik Alhem.

Svensk politi har avdekket flere tegn på at den 39 år gamle usbekeren gjennomgikk en radikaliseringsprosess før angrepet. Men hvorfor han ble radikalisert, har etterforskerne ikke funnet svar på.

– Det blir interessant å se om aktor presenterer alle bevis fullt ut, eller om han venter med noen deler som skal brukes senere i saken, sier Alhem.

Dom er ventet før sommerferien starter.

Sverige-akilov-rettssak,utenriks,nyheter,Kriminalitet og rettsvesen,rettssaker,norden,sverige,rakhmat akilov,terror,sverige-terror,stockholm-terror,terrorrettssak,usbekistan,drottninggatan,sven-erik alhem,radikalisering,islam,islamister,islamisme