President Donald Trump møter R
...
President Donald Trump møter Russlands president Vladimir Putin under G20-møtet i Hamburg i fjor. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
Russisk etterretningssjef besøkte USA rett før Trump droppet sanksjoner
Del
Trumps regjering tillot en russisk etterretningssjef å besøke USA forrige uke, selv om Kongressen har vedtatt sanksjoner mot ham som skal forby slike besøk.

Den russiske ambassadøren til USA, Anatolij Antonov, sier Sergej Narysjkin, sjefen for den russiske utenlandsetterretningen SVR, møtte sine amerikanske motparter for å diskutere kampen mot terror.

Besøket kom mindre enn en uke før president Donald Trump besluttet å ikke innføre nye sanksjoner mot russiske politikere og oligarker for den russiske innblandingen i presidentvalget.

Droppet å innføre lov

Sanksjonene er vedtatt i Kongressen med overveldende flertall og støtte fra både republikanere og demokrater, men Trumps regjering har likevel ikke innført dem. Kongressen hadde satt mandag som tidsfrist for en implementering av loven.

Det amerikanske utenriksdepartementet uttalte at årsaken var at «loven faktisk virker avskrekkende», ifølge Washington Post.

Demokratenes minoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, mener timingen for det russiske besøket er mistenkelig.

–Dette er et alvorlig nasjonalt sikkerhetsproblem, sier han.

–Russland hacket presidentvalget. Vi vedtok sanksjoner mot lederen for den utenlandske etterretningstjenesten deres, og så inviterer Trump-administrasjonen ham til å gå rett inn hoveddøren vår. Dette er grov tjenesteforsømmelse fra president Trump, som ser ut til å være mer opptatt av å undergrave rettsstaten enn av å stå opp mot Putin, sier Schumer.

Pompeo-møte

USA innførte sanksjoner mot Narysjkin i 2014 som svar på Russlands annektering av Krim-halvøya.

USAs Russland-ambassadør Jon Huntsman bekrefter at CIA-direktør Mike Pompeo nylig møtte representanter fra russisk etterretning, men vil ikke si hvor møtet fant sted eller hvem som deltok.

–Bare i løpet av den siste uka har Pompeo sannsynligvis hatt de aller viktigste toppnivå-møtene om kampen mot terrorisme vi har sett på veldig, veldig lang tid, sier han.

CIA skriver i en uttalelse at de ikke vil diskutere timeplanen for amerikanske etterretningsledere, men at «enhver interaksjon med utenlandske etterretningsbyråer er i tråd med amerikansk lov og rådført med relevante departementer og byråer».

– Svært uvanlig

Jonathan Schanzer, som er sanksjonsekspert ved tankesmia Foundation for the Defense of Democracies, sier at personer det er innført sanksjoner mot typisk får sine eiendeler fryst, og at de normalt nektes innreise til USA.

Han sier han kjenner til tilfeller der personer fra land det er innført sanksjoner mot har fått slippe inn i USA etter å ha fått tillatelse til å delta på FN-møter. Situasjoner som Narysjkins besøk er imidlertid mer uvanlig, ifølge Schanzer.

–Vi ser ikke denne typen ting bli rapportert veldig ofte, sier han.