Sveriges statsminister Stefan
...
Sveriges statsminister Stefan Löfvens (Socialdemokraterna) rødgrønne allianse ligger an til å bli størst, viser en ny meningsmåling fra Ipsos gjort for Sveriges Radio. Foto: Erik Simander/TT / NTB scanpix
Sverige vil forby sex uten tydelig samtykke
Del
Den svenske regjeringen har fremmet forslag om en samtykkelov, som forbyr sex med personer som ikke tydelig sier ja eller aktivt uttrykker et ønske om å delta.

– Sex skal være frivillig. Er det ikke frivillig, er det ulovlig, sier statsminister Stefan Löfven, som presenterte lovforslaget på en pressekonferanse lørdag sammen med visestatsminister Isabella Lövin og justisminister Morgan Johansson.

Loven om samtykke skal ifølge den svenske regjeringen medføre økt tydelighet i samtykkeparagrafen i voldtektsloven, slik at en person i ethvert nytt moment i sexakten skal si ja eller vise vilje til å være med.

Loven innebærer i praksis at flere handlinger vil bli regnet for å være voldtekt, og at strafferammene økes.

Forslaget kom mer i kjølvannet av den internasjonale #MeToo-kampanjen som ruller verden over, og skal etter planen gjelde fra 1. juni.

– Antallet kvinner som utsettes for seksualforbrytelser øker, sier Johansson, som poengterer at det i loven blant annet innføres nye prinsipper om «uaktsomhet».

Allerede i dag kan en gjerningsmann i de fleste tilfeller der samtykke mangler dømmes for voldtekt. Siden 2005 har begrepet blitt utvidet i flere omganger for å omfatte flere gjerninger.

Lignende forslag har også kommet i Danmark, men ble nedstemt i Folketinget i april i år.