Demonstranter har møtt opp for
...
Demonstranter har møtt opp for å si hva de mener om Irlands abortlov lørdag 30. september 2017. Foto: Tom Honan, AP/NTB scanpix
Flere tusen demonstrerte mot irske abortlover
Del
Flere tusen personer demonstrerte lørdag for en liberalisering av Irlands strenge abortlover. Landets regjering planlegger folkeavstemning om saken neste år.

Demonstrantene ropte «min kropp, mitt valg», og hadde med seg plakater der det blant annet sto «ikke kirken, ikke staten, kvinner bør bestemme sin skjebne».

I den irske grunnloven er et ufødt barns liv likestilt med morens. Det innebærer at det kun er tillatt med abort hvis det er fare for den gravide kvinnens liv, deriblant hvis det er fare for selvmord.

Talskvinne Linda Kavanagh i organisasjonen Abortion Rights Campaign, som organiserte demonstrasjonen lørdag, sier det er på tide med handling.

– Vi ønsker fullstendig oppheving. Vi kan ikke støtte unntak og at kun noen hundre kvinner får tillatelse til abort, sier Kavanagh.

Den irske regjeringen foreslår å holde en folkeavstemning om landets abortforbud i mai eller juni neste år, opplyste statsminister Leo Varadkar torsdag. Regjeringen vil at irske velgere skal ta stilling til om abortforbudet skal bestå i det tradisjonelt strengt katolske landet.

Ifølge statsministeren vil forslaget først bli behandlet av en komité med medlemmer fra alle de politiske partiene. Komiteen har fått frist på seg til å gi regjeringen en tilbakemelding innen jul.

Abortspørsmålet deler Irland, og i en nylig meningsmåling fra Ipsos/MRBI svarte 67 prosent av de spurte at de på generelt grunnlag er motstandere av abort. Men 76 prosent er for å legalisere det i tilfeller der kvinnen har blitt voldtatt.

Varadkar har kalt landets lover for restriktive, og uttalt at han vil støtte abort i tilfeller av fatale fosteravvik.

irland-dublin-abortmarsj,utenriks,nyheter,politikk,helsevesen,europa,irland,folkeavstemning,abort,abortlov,abortlovgivning,linda kavanagh,abortion rights campaign,leo varadkar,katolsk,katolikker